Σήμερα Σάββατο, την τελευταία τους πνοή άφησαν δύο ηλικιωμένοι άνθρωποι. Συγκεκριμένα ένας 89χρονος πέθανε στο νοσοκομείο “Αττικόν” και μία 91χρονη στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής “Αγία Βαρβάρα”. Η ηλικιωμένη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή στις 3:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε υποκείμενα νοσήματα.

Σταδιακή επιστροφή στην “κανικότητα”

Η ζωή επανέρχεται σταδιακά σε ομαλότερους ρυθμούς. Από τη Δευτέρα 25 Μαΐου θα επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις και προς τα υπόλοιπα νησιά της χώρας, καθώς έως σήμερα ελεύθερη είναι μόνο η μετάβαση στην Κρήτη. Όπως έγινε γνωστό, από το λιμάνι του Πειραιά για τη Δευτέρα, έχουν προγραμματιστεί 7 δρομολόγια (δύο για Κυκλάδες ένα για Χίο Μυτιλήνη και τέσσερα για την Κρήτη). Από τη Ραφήνα θα αναχωρήσει ένα πλοίο για τις Κυκλάδες και τρία από το Λαύριο, δύο για Κέα – Κύθνο – Σύρο και ένα για Αγ.Ευστράτιο – Λήμνο – Καβάλα. Στα πλοία εφαρμόζεται νέο πρωτόκολλο επιβατών όπου το κάθε πλοίο μπορεί να φιλοξενεί το 50% των επιβατών, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

Ανοίγουν δομές για τα ΑμΕΑ

Επίσης, επιτρέπεται, από τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020, η επαναλειτουργία των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Δ.Η.Φ.), καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες (Κ.Δ.Α.Π./Κ.Δ.Α.Π.-ΜεΑ), των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί. Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο, περιγράφονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας των δομών, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των φιλοξενουμένων και του προσωπικού. Η εγκύκλιος ορίζει, μεταξύ άλλων, την εκ περιτροπής προσέλευση στις δομές, μείωση της διάρκειας του ημερήσιου ωραρίου και δημιουργία μικρότερων τμημάτων, καθώς και τον περιορισμό των ωφελουμένων στο 50% της δυναμικότητας των δομών, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και να επιτευχθεί η εκ περιτροπής χρήση των χώρων.

Επαναλειτουργεί η εστίαση

Παράλληλα, από την Δευτέρα, ξεκινά η λειτουργία των χώρων της εστίασης. Το άνοιγμα θα γίνει με αυστηρούς κανόνες, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 2 τ.μ. και σε κάθε τραπέζι θα κάθονται έως έξι άτομα, εκτός αν πρόκειται για περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ: Εξετάσεις σε μονάδα του ΟΚΑΝΑ