Agrino: Πώς η οικογένεια Πιστιόλα έκανε το ρύζι εθνική υπόθεση
Με στόχο να αυξήσει τις εξαγωγές και το παραγωγικό της αποτύπωμα στην Ελλάδα τόσο στο ρύζι όσο και στα όσπρια, γιορτάζει αυτές τις ημέρες τα 70 χρόνια της η εταιρεία Agrino.

Αν και η Agrino συμπλήρωσε φέτος αισίως τα 70 χρόνια βρίσκεται πραγματικά στο καλύτερο στάδιο της «ζωής» της. Όπως φαίνεται και από τα παρακάτω σχεδιαγράμματα ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη αυξάνονται σταθερά την τελευταία πενταετία ενώ αντίστοιχα οι δανειακές υποχρεώσεις σχεδόν έχουν εκμηδενιστεί.
Ο Αναστάσιος Πιστιόλας μαζί με τα ξαδέλφια του, άξιοι συνεχιστές των αδελφών Στράτου, Θύμιου και Γιώργου Πιστιόλα που ξεκίνησαν την επιχείρηση, οδηγούν την Agrino στην επόμενη ημέρα προσθέτοντας στις παραδοσιακές δραστηριότητες και την ιδιαίτερα δυναμική και ανερχόμενη του snacking. Στην κατηγορία της ρυζογκοφρέτας στην οποία εισήλθαν το 2019 είναι σήμερα αδιαμφισβήτητος ηγέτης καθώς τα 2 στα 3 επώνυμα προϊόντα που πωλούνται στην ελληνική αγορά φέρουν την υπογραφή Agrino. Ηγετική θέση κατέχει και στην κατακερματισμένη αγορά του συσκευασμένου ρυζιού καθώς 1 στα 4 πακέτα φεύγει από τα εργοστάσια της βιομηχανίας.


Το 90% του ρυζιού από Έλληνες παραγωγούς
Όπως ανέφερε ο κ. Αν. Πιστιόλας σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 70 χρόνων της εταιρείας, η Agrino καλύπτει το 90% των αναγκών της με ελληνικό ρύζι, συνεργαζόμενη με περίπου 300 παραγωγούς που καλλιεργούν, με ορθές γεωργικές πρακτικές, περί τα 20.000 στρέμματα και εισάγει μόνο basmati από Ινδία και Πακιστάν, καθώς η ποικιλία δεν ευδοκιμεί στην Ελλάδα. Το ρύζι αυτό σε όλες του τις μορφές (για μαγείρευμα, ημιέτοιμα γεύματα, ριζογκοφρέτες, τσιπς ρυζιού και οσπρίων κ.α.) πέρα από την ελληνική αγορά ταξιδεύει και σε όλο τον πλανήτη.
Εξαγωγές σε 35 χώρες
Σύμφωνα με τον Άγι Πιστιόλα, μέλος της διοίκησης, διευθυντής marketing και εξαγωγών της Agrino, σήμερα οι εξαγωγές καλύπτους 10% -12% των πωλήσεων σε αξία ενώ στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι ο τζίρος των εξαγωγών να ξεπεράσει το 30%, εξετάζοντας επέκταση σε χώρες της Άπω Ανατολής και της Αυστραλίας, ενώ ταυτόχρονα γίνονται ενέργειες για βελτίωση της παρουσίας των προϊόντων Agrino στη Βόρεια και Νότια Αμερική. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία διατηρεί παρουσία σε 35 χώρες, με πιο ισχυρές αγορές τη Μεγάλη Βρετανία, την Κύπρο και τη Γερμανία.
Νέα μονάδα στο Κλειδί Ημαθίας
Οι εορτασμοί των 70 ετών που έλαβαν χώρα στην Θεσσαλονίκη, περιοχή όπου χτυπάει η καρδιά της εταιρείας, συνδυάστηκαν με τα εγκαίνια της νέας υπερσύγχρονης μονάδας της Agrino στο Κλειδί Ημαθίας το περασμένο Σάββατο. Η νέα μονάδα έχει προϋπολογισμό περί τα 7-8 εκατ. ευρώ και εντάσσεται στο πρώτο πενταετές επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας ύψους 18 εκατ. ευρώ, ήτοι εκείνο που ολοκληρώνεται εφέτος. Είναι εγκατεστημένη σε οικόπεδο 25 στρεμμάτων και οι εγκαταστάσεις εκτείνονται σε 10.000 τετραγωνικά μέτρα. Στην περιοχή γύρω από τη νέα μονάδα της εταιρείας, περίπου 100 παραγωγοί καλλιεργούν περί τα 12.000 στρέμματα με ρύζι.

Η νέα μονάδα της εταιρείας αφορά σε ένα σύγχρονο συγκρότημα αποθήκευσης και ξήρανσης ρυζιού, αποτελείται από τρεις ανεξάρτητες χοάνες, έξι µικρά σιλό παραλαβής του υγρού ρυζιού και 12 µεγάλα σιλό τελικής αποθήκευσης χωρητικότητας 20.000 τόνων, καθώς και δύο ξηραντήρια που επιτρέπουν την ταυτόχρονη ξήρανση - 20 τόνων έκαστο και ανά ώρα - διαφορετικών ποικιλιών ρυζιού. Η νέα μονάδα έχει δυνατότητα επέκτασης με διπλασιασμό της παραγωγής.
Ταυτόχρονα, υπό διαμόρφωση βρίσκεται το νέο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας το οποίο εκτιμάται επίσης πέριξ των 18 εκατ. ευρώ, θα έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030 και θα αφορά στη βελτίωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της εταιρείας και στην ενίσχυση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας μέσω της παραγωγής νέων προϊόντων στο ρύζι και στα σνακ, καθώς και επέκταση σε νέους ομοειδείς κλάδους. Ωστόσο, το ακριβές ύψος του νέου επενδυτικού σχεδίου θα οριστικοποιηθεί εντός του ερχόμενου τριμήνου.