Αλτσχάιμερ: Ποιο κοινό χάπι καθυστερεί την εμφάνιση συμπτωμάτων
Φάρμακο για την αϋπνία μειώνει τις πρωτεΐνες που σχετίζονται με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ και δίνει ελπίδες για την ανάπτυξη θεραπείας.

Σε μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Annals of Neurology αναφέρεται ότι η σουβορεξάντη, ένα φάρμακο κατά της αϋπνίας, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των πρωτεϊνών που ευθύνονται για την ανάπτυξη Αλτσχάιμερ. Πρόκειται για μία από τις νόσους που προκαλούν εκφυλισμό του νευρικού συστήματος σε μεγαλύτερες ηλικίες και υπολογίζεται ότι 6,9 εκατομμύρια Αμερικανοί πάνω από 65 ετών εμφανίζουν συμπτώματά της.
Η αξία του βαθύ ύπνου
Η σχέση ύπνου και Αλτσχάιμερ έχει εξεταστεί στο παρελθόν και είναι γενικά αποδεκτό ότι η κακή ποιότητα ύπνου συνδέεται με παθολογικές ενδείξεις του Αλτσχάιμερ, όπως εξασθένηση της μνήμης και σύγχυση. Αντίθετα, ο βαθύς, ποιοτικός ύπνος δίνει τη δυνατότητα στον εγκέφαλο να απομακρύνει τις επιβλαβείς πρωτεΐνες, όπως το β-αμυλοειδές και την πρωτεΐνη Ταυ.
Όπως διαβάζουμε στο bgr.com, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις σχεδίασαν μια σειρά πειραμάτων για να δουν αν η συσχέτιση έχει επιστημονική βάση ή όχι και βρήκαν ότι όντως η σουβορεξάντη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων των πρωτεϊνών, ακόμα και δύο μέρες μετά τη χρήση.
Πειράματα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα
Στα πειράματα συμμετείχαν 38 μεσήλικες που έλαβαν suvorexant ή εικονικό φάρμακο. Η ομάδα που έλαβε τη σουβορεξάντη παρουσίασε 10-20% μείωση στα επίπεδα του β-αμυλοειδούς στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και μια προσωρινή πτώση στα επίπεδα της πρωτεΐνης Ταυ. Αν και το δείγμα είναι μικρό, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν σαφή τάση βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου και της υποχώρησης των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ με τη χορήγηση σουβορεξάντης.
Βέβαια, οι ερευνητές ήταν προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους. Η πτώση των επιπέδων των πρωτεϊνών ήταν παροδική και η μακροχρόνια λήψη σουβορεξάντης μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση και λιγότερο βαθύ ύπνο. Επιπλέον, υπάρχει διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα για το αν η μείωση του β-αμυλοειδούς μπορεί να καθυστερήσει ή και να αποτρέψει την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ.
Η σημασία της πρόληψης μέσω φυσικών μεθόδων
Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σε θέση να υποδείξουν την αιτία εκδήλωσης της νόσου, κάτι που εμποδίζει την ανάπτυξη μιας θεραπείας. Ωστόσο, ο εγκέφαλος προστατεύεται, έστω και προσωρινά, από την επιβλαβή δράση των πρωτεϊνών, με τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι ειδικοί προτείνουν φυσικές μεθόδους, όπως τα σταθερά ωράρια ύπνου, τον περιορισμό χρήσης έξυπνων
συσκευών το βράδυ και την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας.