Ανατροπή: Τι ισχύει για την επίδραση του 5G στο DNA μας, σύμφωνα με την επιστήμη
Επιστήμονες ακτινοβόλησαν ανθρώπινα κύτταρα με ισχύ 10 φορές πάνω από τα όρια 5G, αλλά χωρίς καμία επίδραση στο DNA.

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο PNAS Nexus, αναφέρεται ότι ερευνητές από τη Γερμανία ακτινοβόλησαν ανθρώπινα κύτταρα με ακτινοβολίες παρόμοιας συχνότητας και πολύ υψηλότερης ισχύος από τις ακτινοβολίες που εκπέμπουν τα 5G κινητά, και μετά από αναλύσεις DNA βρήκαν ότι τελικά το 5G δεν έχει καμία επίδραση σε αυτά.
Ανατροπή στους φόβους για το 5G
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση, που κάποιος χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του πολλές ώρες, δεν επηρεάζεται το DNA —τουλάχιστον σε ό,τι αφορά χημικές αλλαγές (μεθυλίωση). Παράλληλα, η έκφραση των γονιδίων (ποια γονίδια είναι ενεργά και ποια όχι) δεν μεταβάλλεται.
Η έρευνα αυτή έρχεται να καταρρίψει έναν διαδεδομένο μύθο: ότι δηλαδή το 5G, η βασική τεχνολογία ασύρματης μετάδοσης δεδομένων, καταστρέφει τα κύτταρά μας. Η απάντηση των επιστημόνων είναι ξεκάθαρη: δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δύο. Αξίζει να θυμηθούμε ότι στο παρελθόν υπήρξε και η φήμη, κατά την περίοδο του COVID-19, ότι η χρήση κινητών αυξάνει τη μετάδοση του ιού. Η φήμη αυτή διαδόθηκε πολύ γρήγορα μέσω των κοινωνικών δικτύων, με αποτέλεσμα ορισμένοι να κάψουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας, όπως έχουν γράψει οι New York Times. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρχε κάποια σχετική μελέτη, αλλά το γεγονός ότι η λήψη μέτρων κατά της διάδοσης του ιού ήταν επιτυχής, κατέρριψε από μόνο του τον μύθο. Το σίγουρο είναι ότι το 5G δεν εκπέμπει ιονίζουσες ακτινοβολίες, που θα μπορούσαν να «σπάσουν» το DNA των κυττάρων και να προκαλέσουν μεταλλάξεις ή καρκίνο.
Πειράματα με πραγματικά ανθρώπινα κύτταρα
Οπως διαβάζουμε στο zmescience, στα πειράματα των ερευνητών εξετάστηκαν κερατινοκύτταρα και ινοβλάστες -δύο κύριοι τύποι κυττάρων του δέρματος- και ακτινοβολήθηκαν με ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μεταξύ 27 και 40.5 GHz. Αυτές οι συχνότητες είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές που χρησιμοποιούν τα περισσότερα 5G δίκτυα και διαπερνούν περίπου 1 χιλιοστό δέρματος.
Για να αποδείξουν τη θεωρία τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ισχύ πάνω από 10 φορές μεγαλύτερη από τα όρια ασφαλείας και ακτινοβόλησαν τα κύτταρα για 2 έως 48 ώρες. Ακολούθως, έκαναν ανάλυση της αλληλουχίας του συνολικού RNA των κυττάρων, ελέγχοντας για επιγενετικές αλλαγές και χημικές τροποποιήσεις που ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν γονίδια. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι ακόμα και μικρές αλλαγές στη δραστηριότητα των γονιδίων δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν πειραματικά. Αντίθετα, αυτό που επιβεβαιώθηκε ήταν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) προκαλεί εκρήξεις στη δραστηριότητα γονιδίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή, μία ένδειξη στρες των κυττάρων, ενώ τα κύτταρα που ακτινοβολήθηκαν με συχνότητες 5G παρέμειναν αδρανή.
Ασφαλής τεχνολογία, αποδεδειγμένα
Τα πειράματα αυτά, μάλιστα, ήταν διπλά-τυφλά, προκειμένου να διορθωθούν λάθη στη μεθοδολογία παλαιότερων πειραμάτων και ειδικότερα της στατιστικής ανάλυσης. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκαν αισθητήρες οπτικών ινών για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας, ενώ οι θάλαμοι της ακτινοβόλησης σχεδιάστηκαν από την αρχή, ώστε να αποκλειστούν ακόμα και μικρές αλλαγές στη θερμότητα. Αποκλείοντας τις θερμικές επιπτώσεις, οι ερευνητές ήταν σε θέση να πιστοποιήσουν ότι δεν υπήρξαν μη θερμικές επιπτώσεις, δηλαδή χημικές τροποποιήσεις.
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η ενέργεια που μεταφέρεται με συχνότητες 5G είναι πολύ χαμηλή και δεν έχει κάποιο φωτοχημικό ή ιονίζον αποτέλεσμα. Με απλά λόγια: το 5G δεν θα «σπάσει» το DNA και δεν διαπερνά το δέρμα.