Διαλειμματική νηστεία: Γιατί είναι πιο αποτελεσματική από τις συμβατικές δίαιτες
Η διαλειμματική νηστεία προκαλεί μακροπρόθεσμες αλλαγές στον εγκέφαλο μέσω χημικών που παράγονται στο έντερο.

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο Frontiers in Cellular and Infection Microbiology αναφέρεται ότι η χρόνια διαλειμματική νηστεία αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου και ενισχύει τις περιοχές, όπως ο ιππόκαμπος, που σχετίζονται με τη συγκέντρωση, τον έλεγχο των παρορμήσεων και τη συναισθηματική ρύθμιση. Παράλληλα, επιφέρει απώλεια βάρους και βελτίωση του μεταβολισμού.
Οι μηχανισμοί μέσω των οποίων η διαλειμματική νηστεία βελτιώνει την μεταβολική υγεία είναι: η μειωμένη παραγωγή ελεύθερων ριζών, βελτίωση στην ομοιόσταση της γλυκόζης, η μείωση της φλεγμονής. Σε αυτούς τους μηχανισμούς μεσολαβεί μερικώς το εντερικό μικροβίωμα, καθώς έχει φανεί ότι μέσω των μεταβολιτών που παράγει, επηρεάζει τα επίπεδα φλεγμονής και τον μεταβολισμό της γλυκόζης.
Η επίδραση στον εγκέφαλο είναι πραγματική
Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν ένα πρωτόκολλο διαλειμματικής νηστείας παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές στον αριστερό κάτω μετωπιαίο οφθαλμικό έλικα, μια περιοχή του εγκεφάλου που ανήκει στον μετωπιαίο λοβό και βρίσκεται κοντά στη βάση του εγκεφάλου. Αυτή η περιοχή εμπλέκεται σε λειτουργίες που σχετίζονται με τη συναισθηματική διαχείριση και την κοινωνική συμπεριφορά. Εκτός από την απώλεια βάρους, η εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων παρουσίασε μακροπρόθεσμες μεταβολές.
Το έντερο «μιλά» στον εγκέφαλο
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι νευρολογικές αλλαγές συνδέονται και με την εντερική μικροχλωρίδα (ή εντερικό μικροβίωμα), καθώς συγκεκριμένα ωφέλιμα βακτήρια αναπτύσσονται περισσότερο απ’ ό,τι σε συνθήκες πρόσληψης μεγάλων ποσοτήτων τροφής. Τα βακτήρια αυτά παράγουν ουσίες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Η επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου είναι πολύ σημαντική και επιφέρει τις παρατηρούμενες αλλαγές.
Παράλληλα, όσοι νήστεψαν ανέφεραν αυξημένη διαύγεια, συγκέντρωση και καλύτερη διαχείριση του άγχους. Η νηστεία ενισχύει την παραγωγή του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα (Brain-Derived Neurotrophic Factor – BDNF), μιας πρωτεΐνης που ανήκει στην οικογένεια των νευροτροφινών και παίζει κρίσιμο ρόλο στην επιβίωση, ανάπτυξη και λειτουργία των νευρικών κυττάρων (νευρώνων).
Πέρα από την απώλεια βάρους
Εκτός των παραπάνω, η νηστεία ενεργοποιεί την αυτοφαγία, ένα είδος καθαρισμού των κυττάρων που μειώνει τη φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της προκαλεί γνωστική εξασθένηση. Σε πρακτικό επίπεδο, ο εγκέφαλος αλλάζει και ο άνθρωπος ανταποκρίνεται καλύτερα σε συναισθηματικές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η βουλιμία ή άλλες παρορμητικές διατροφικές συμπεριφορές.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διαλειμματική νηστεία φέρνει αποτελέσματα σε άτομα που δεν μπορούν να χάσουν βάρος. Εκτός από το τι τρώμε, μεγάλη σημασία έχει το πώς προσεγγίζουμε τη διατροφή. Και το πιο συνηθισμένο πρωτόκολλο, το 16:8, είναι μια καλή αφετηρία για τους περισσότερους.
Φυσικά, η εφαρμογή ενός τέτοιου πρωτοκόλλου πρέπει να γίνει σε συνεργασία και με την παρακολούθηση διατροφολόγου, ώστε να προσαρμοστεί κατάλληλα με βάση την ηλικία, το φύλο και τον τρόπο ζωής.
Τέλος, χρειάζονται περισσότερες RCTs (τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες) σε ανθρώπους για να καταλάβουμε περισσότερα για την πολλά υποσχόμενη διαλειμματική νηστεία.
Το άρθρο ελέγθηκε από τον Γιάννη Αντωνίου, Επιστημονικό Διευθυντή και Ηead Coach της Nutripass.