Τα διατροφικά οφέλη των σπόρων τσία
Επιστήμονες ανέλυσαν την αλληλουχία του DNA των σπόρων τσία και με αυτό τον τρόπο εξέτασαν τα διατροφικά οφέλη του φυτού.

Οι σπόροι τσία (chia) έχουν προσελκύσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια χάρη στα εντυπωσιακά διατροφικά τους οφέλη. Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, «καλά» λιπαρά και πρωτεΐνες. Παρ’ όλα αυτά, η επιστημονική έρευνα γύρω από την καλλιέργειά τους δεν είναι τόσο εκτενής όσο για άλλα βασικά τρόφιμα, όπως το ρύζι, το σιτάρι ή το καλαμπόκι.
Πρόσφατα, επιστήμονες εντόπισαν γονίδια στους σπόρους τσία που σχετίζονται με τη βελτίωση της διατροφικής αξίας τους και ιδιότητες που ενδέχεται να αξιοποιηθούν σε θεραπείες για παθήσεις όπως ο καρκίνος και η υπέρταση. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα του φυτού ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνουν τη χοληστερίνη και έχουν αντικαρκινικές δράσεις. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και είναι ωφέλιμη για παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Τέλος, οι πρωτεΐνες που περιέχονται στους σπόρους παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Διαβάστε περισσότερα για τα οφέλη των σπόρων τσία!