Καφές: Το «φάρμακο» που κρύβεται στο ντουλάπι της κουζίνας μας
Μπορεί ο «ταπεινός» καφές να είναι ακόμα μια «υπερ-τροφή»;

Βάσει πρόσφατων επιστημονικών δημοσιεύσεων, φαίνεται ότι το αγαπημένο ρόφημα πολλών ανθρώπων μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιοπαθειών, του διαβήτη αλλά και της νόσου του Πάρκινσον.
Όχι και άσχημα για κάτι που υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι, έτσι δεν είναι;
Μια ανασκόπηση στο περιοδικό Trends in Cardiovascular Medicine συγκεντρώνει ευρήματα που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση δύο με τριών φλιτζανιών καφέ ημερησίως συνδέεται με οφέλη για το μεταβολικό σύνδρομο, όπως η μείωση του σακχάρου στο αίμα, της χοληστερίνης και του κοιλιακού λίπους.
Αυτό, με τη σειρά του, ενισχύει την προστασία από στεφανιαία νόσο, καρδιακές αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικά επεισόδια.
Επιπλέον, ο καφές και τα δραστικά του συστατικά φαίνεται να βοηθούν στη ρύθμιση της ινσουλίνης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Καφές και εγκεφαλική υγεία
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση καφέ με μειωμένες πιθανότητες εκδήλωσης νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές συνεχίζουν να ερευνούν τον ακριβή μηχανισμό αυτής της προστατευτικής δράσης. Σε μία από αυτές τις μελέτες, διαπιστώθηκε ότι άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια καφέ ημερησίως είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εναποθέσεις αμυλοειδούς στον εγκέφαλο — ένα βασικό χαρακτηριστικό της άνοιας.
Διαβάστε περισσότερα για τα οφέλη του καφέ!