Ανδρουλάκης από Θεσσαλία: «Ψευδοδίλημμα το "Μητσοτάκης ή χάος"»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα ζητήματα στεγαστικής πολιτικής και της διαφθοράς.

Από το βήμα της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, εξήγησε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει απέναντι της ένα κόμμα με πρόγραμμα που μπορεί να κυβερνήσει και να φέρει μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να έχει απέναντι της εύκολους αντιπάλους, κόμματα μονοπρόσωπα, κόμματα χωρίς πρόγραμμα, κόμματα της συγκυρίας» και κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μεταφέρουν σε κάθε γωνιά της χώρας το πρόγραμμα του κόμματος.
«Μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές θα πάμε σε κάθε χωριό, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, μέχρι την τελική νίκη απέναντι στην πολιτική των ανισοτήτων, της διαφθοράς και της αναξιοπρέπειας, την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Στην κοινωνία θα κερδίσουμε τον δήθεν μονόδρομο που θέλουν να οικοδομήσουν τα συμφέροντα υπέρ του κ. Μητσοτάκη» αποδόμησε το ψευδοδίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος».

Οι ερασιτεχνισμοί της κυβέρνησης
Με φόντο τους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης με το Προεδρικό Διάταγμα 194/2025 που απαξίωσε μέσα σε μια νύχτα την περιουσία χιλιάδων μικροϊδιοκτητών και έχει προκαλέσει σάλο κοινωνικών αντιδράσεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: «Δεν μπορούν οι οριζόντιες αναπτυξιακές πολιτικές να φτάσουν σε όλη την Ελλάδα. Άλλες είναι οι προκλήσεις σε ένα χωριό κοντά στην Αθήνα, άλλες στα Τζουμέρκα, άλλες στα νησιά ή τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Απαιτούνται τοπικά σχέδια για το κοινωνικό κράτος, τοπικά αναπτυξιακά σχέδια με συγκεκριμένα κίνητρα ανά περιοχή για να δώσουν προοπτική. Όμως ποιος θα τα κάνει όλα αυτά; Αυτοί που σας περιφρονούν; Αυτοί που μου απάντησαν εχθές ότι καλώς έκαναν και πανηγυρίζουν δια στόματος του αρμόδιου υπουργού, του κ. Παπασταύρου για το Προεδρικό Διάταγμα που απαξιώνει την περιουσία χιλιάδων ανθρώπων σε όλη την ελληνική περιφέρεια; Μας είπε ο κ. Παπασταύρου ότι το ΠΑΣΟΚ διαστρεβλώνει την αλήθεια. Η αλήθεια είναι η εμπειρία σας. Καλείτε τα παιδιά σας να μείνουν στον τόπο σας αλλά βλέπετε τις περιουσίες σας από οικόπεδα να γίνονται αγροτεμάχια. Δεν πάει άλλο με την αλαζονεία και την περιφρόνηση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στον ελληνικό λαό» τόνισε και προανήγγειλε σχετική κοινοβουλευτική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για να διορθωθεί η αδικία.
Αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας, ο κ. Ανδρουλάκης ανέδειξε ότι η κυβέρνηση κάθε φορά που το ΠΑΣΟΚ προτείνει φειδωλά δημοσιονομικά μέτρα, του αποδίδει λαϊκισμό: «Ξαφνικά εμφανίζονται με 11 δισ. πλεόνασμα. Το έμαθαν -όπως λένε- πριν λίγες μέρες, τι έκπληξη. Πιστεύει κανείς ότι δεν γνώριζαν ότι το πλεόνασμα θα είναι πολύ μεγάλο; Και αφού το γνώριζαν, γιατί μας χαρακτήριζαν λαϊκιστές, όταν προτείναμε δίκαια μέτρα, είτε μη δημοσιονομικού κόστους όπως οι παρεμβάσεις για τις τράπεζες, είτε μικρού δημοσιονομικού κόστους όπως ήταν η υπαγωγή σε βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών και των τραυματιοφορέων του ΕΣΥ ή όταν προτείναμε ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική».

Το επίδομα στέγασης
«Σε τέσσερα χρόνια, το επίδομα στέγασης που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, θα κοστίσει ένα δισεκατομμύριο. Τι θα μείνει πίσω για τη στεγαστική πολιτική της χώρας; Θα μείνουν προγράμματα κοινωνικών κατοικιών; Θα μείνουν προγράμματα στέγασης στους δήμους; Άρα, θα δοθεί ένα δισεκατομμύριο σε τέσσερα χρόνια, αλλά δεν μένει τίποτα πίσω» σημείωσε ως προς τις κυβερνητικές εξαγγελίες.
Και πρόσθεσε: «Βλέπουν την ευαλωτότητα του πολίτη ως ευκαιρία για να τον διαχειριστούν ως πελάτη. Εμείς μιλάμε στην καρδιά, την ψυχή αλλά πάνω απ' όλα στην αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού κ. Μητσοτάκη, με ολοκληρωμένο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής και όχι παιχνίδια επικοινωνιακού χαρακτήρα».
Ως προς την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του δικαστικού ρεπορτάζ, θα προτείνουμε προανακριτική κακουργηματικού χαρακτήρα για τον κ. Καραμανλή και να δούμε τι θα κάνει τώρα η Νέα Δημοκρατία: Θα τον ξαναχειροκροτήσουν ή θα τον οδηγήσουν σε προανακριτική επιτροπή; Εμείς έχουμε μια απολύτως θεσμική συμπεριφορά. Δεν κάναμε προανακριτικές επιτροπές με φανταστικά σενάρια. Και οι τρεις που έχουμε προτείνει, βασίζονται σε πορίσματα της ελληνικής και της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης. Γιατί για εμάς τα Τέμπη είναι μια τραγωδία που πρέπει επιτέλους να μάθει ο Ελληνικός λαός την απόλυτη αλήθεια και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν χωρίς περιστροφές και πολιτικά παιχνίδια στη δικαιοσύνη».

Τα προβλήματα της Θεσσαλίας
Ο κ. Ανδρουλάκης επισκόπησε τα προβλήματα της Θεσσαλίας και κατέδειξε ότι «σχεδόν 2 χρόνια μετά την καταστροφή από τον Daniel, δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της Θεσσαλίας, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε επανειλημμένα. Δύο χρόνια μετά την καταστροφή υπάρχει ακόμα θέμα με τις αποζημιώσεις των πληγέντων. Ακόμα και όσες καταβλήθηκαν, σε πολλές περιπτώσεις ήταν πολύ χαμηλές και δεν ανταποκρίνονταν στις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί, όπως π.χ. για την αποζημίωση εκτάσεων που έμειναν ακαλλιέργητες, λόγω του Daniel ή για την καταστροφή αγροτικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων, οχημάτων, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί τα ζώα που έχουν χαθεί από τις πλημμύρες. Μόνο η Περιφέρεια δρομολόγησε και υλοποίησε έργα όπως προσωρινές αποκαταστάσεις αναχωμάτων και οδικών δικτύων, καθαρισμό σε κοίτες ρεμάτων και αποκατάσταση της πρόσβασης σε γέφυρες».
Επιπλέον, σημείωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που αποτυγχάνει το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Στο Δαμάσι, οι σεισμόπληκτοι ζουν ακόμα σε κοντέινερς».

Οι προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα
Έκανε εκτενή αναφορά στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τον πρωτογενή τομέα, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
-Επαναδιαπραγμάτευση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων και προσαρμογή του στις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου.
-Ενεργειακές κοινότητες για μείωση του κόστους ενέργειας.
-Θέσπιση Κάρτας Αγροτικού Πετρελαίου, με επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία.
-Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για δικαιότερες αποζημιώσεις.
-Προστασία της αγροτικής γης από ξένα funds.
-μονο με πιστοποίηση στα ευρωπαϊκά πρότυπα η εισαγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες και
-Μηδενική ανοχή σε παράνομες ελληνοποιήσεις που υπονομεύουν την εγχώρια παραγωγή.

Νέα Δημοκρατία και διαφθορά
Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης επέκρινε τον Πρωθυπουργό για τα φαινόμενα διαφθοράς. «Δεν θα οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τις νεότερες γενιές και την κοινωνία, αν δεν αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά. Αν δεν νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία, δεν θα έχουμε νικήσει τη διαφθορά. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε μετά από μία δεκαετία μνημονίων, να ξανακάνει τη διαφθορά πρωταγωνιστή στον δημόσιο βίο. Έχουμε χρέος αυτή την περιφρόνηση απέναντι τους κόπους και τις θυσίες δέκα ετών του ελληνικού λαού, να την κάνουμε παρελθόν στις επόμενες εθνικές εκλογές» κατέληξε.