Απάντηση Γεωργιάδη στον Ανδρουλάκη: «Δεν υφίσταται παραγραφή σε αδίκημα που δεν υπάρχει»
Ο υπουργός Υγείας, με παρέμβαση του στο Action24 απάντησε σε όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action24 παρενέβη το πρωί της Πέμπτης (17/7) ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να απαντήσει στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Τετάρτης (16/7) άσκησε κριτική στον υπουργό Υγείας από το Action24 τονίζοντας ότι «ο κύριος Γεωργιάδης, πολύ παλιότερα, ότι οι εξεταστικές επιτροπές είναι «κλέψατε εσείς, κλέψαμε κι εμείς, να μην πληρώσει κανείς» και κάτι τέτοια. Όταν δηλαδή αυτοί που έχουν απαξιώσει πλήρως τον θεσμό της εξεταστικής επιτροπής, τον χρησιμοποιούνε σήμερα ως σωσίβιο – επικοινωνιακό σωσίβιο – για να πούνε στον λαό ότι γι’ αυτό δεν κάνουμε προανακριτική». Και πρόσθεσε αναφορικά με το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Στόχος είναι να μην υπάρξει παραγραφή. Να τελειώσει».
Μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας – αλλά και την κυβέρνηση συνολικότερα – για θράσος, αλαζονεία και αμετροέπεια. «Αυτά που λένε είναι ντροπή για την κοινή λογική», συμπλήρωσε.
Η απάντηση Γεωργιάδη
Μετά τις βραδινές δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Υγείας θέλησε να παρέμβει στο Action24. «Είναι εδώ και αρκετές μέρες που ο κύριος Ανδρουλάκης σε κάθε συνέντευξή του αναφέρεται σε εμένα, τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Είναι οπωσδήποτε τιμητικό αυτό για έναν απλό βουλευτή και υπουργό. Επιτρέψτε μου να δώσω δύο απαντήσεις, γιατί θα σκάσω αν δεν τις πω. Πρώτα απ’ όλα ως προς το μείζον, που κανιβαλίστηκε ως συνήθως η δήλωσή μου περί του άρθρου 86: Εγώ απάντησα στην κυρία Καλογεροπούλου σε μια ερώτησή της που ήταν «πώς μπορεί να σταθεί μια κυβέρνηση εφόσον μια ευρωπαία εισαγγελέας ζήτησε την παραπομπή δύο υπουργών και η κυβέρνηση λέει όχι». Σε αυτή την ερώτηση εξήγησα ότι κάνει λάθος ως προς την ερώτηση, γιατί βάσει το ελληνικού Συντάγματος του άρθρου 86 η κυρία Ευρωπαία εισαγγελέας δεν μπορεί να κάνει ποινική αξιολόγηση σε θέματα που αφορούν σε έναν υπουργό. Αλλά την ποινική αξιολόγηση την έχει αναθέσει το Σύνταγμα στη Βουλή. Γι’ αυτό και το άρθρο 86 γράφει την φράση «αμελλητί»».
Συνεχίζοντας την ευθεία επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε: «Τώρα ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι αυτό που είπα εγώ είναι μνημείο θράσους. Θέλω απλώς να υπενθυμίσω στον ελληνικό λαό και στον κύριο Ανδρουλάκη που το έχει ξεχάσει ότι εμπνευστής και εισηγητής στη Βουλή του άρθρου 86 είναι το ΠΑΣΟΚ στη Συνταγματική αναθεώρηση του 2000. Το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε τον όρο αμελλητί, διά του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το ψήφισε και η τότε ΝΔ. Δεν άλλαξε αυτό το άρθρο ως προς αυτό το σκέλος ούτε η Συνταγματική αναθεώρηση επί ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ και ο κ. Ανδρουλάκης ως βουλευτές έχουμε ορκιστεί υπακοή στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους και το Σύνταγμα προβλέπει αυτή τη διαδικασία. Τώρα το αν κάποιος διαφωνεί με τη διαδικασία είναι θεμιτό, μπορεί να το πει κατά τη διαδικασία αναθεωρήσεως του Συντάγματος. Ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει προτείνει την αναθεώρησή του».
«Κρίνουμε ότι δεν υπάρχουν ποινικά αδικήματα»
Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως «η λέξη παραγραφή έχει να κάνει με την ενδεχόμενη μη άσκηση ποινικής δίωξης σε ποινικά αδικήματα. Εμείς κρίνουμε ότι δεν υπάρχουν ποινικά αδικήματα για να παραγραφούν. Δεν υφίστανται. Δεν υφίσταται η έννοια της παραγραφής σε ένα αδίκημα που δεν υπάρχει. Το Σύνταγμα της Ελλάδος, αναθέτει στους βουλευτές την ποινική αξιολόγηση».
Χαρακτήρισε «παραμύθια της Χαλιμάς» όσα ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης σχετικά με την κατηγορία για εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Οι περιφέρειες έχουν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες που κάνουν τους ελέγχους για λογαριασμό του ΟΠΕΚΕΠΕ και του κράτους. Στην προκειμένη περίπτωση το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν εντοπίζεται γενικά στην Ελλάδα, εντοπίζεται στην Κρήτη. Στην Κρήτη όμως το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν αντιπολίτευση σε επίπεδο Περιφέρειας. Άρα δεν μπορεί να λέει το ΠΑΣΟΚ ότι δικοί μου άνθρωποι που κυβερνούσαν την Περιφέρεια της Κρήτης δεν κατάλαβαν ότι από το 2017 μέχρι το 2021 τα αιγοπρόβατα έφτασαν από τα 2 εκατομμύρια στα οκτώ».
«Διαχρονικό ελληνικό σκάνδαλο»
Αναφερόμενος στην απόφαση για Εξεταστική Επιτροπή από το 1998, ο υπουργός έκανε λόγο για «διαχρονικό ελληνικό σκάνδαλο». Συγκεκριμένα, επεσήμανε: «Ο κεντρικός ελεγκτικός ρόλος είναι του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά όλη η διαδικασία εποπτεύεται από την Περιφέρεια. Το ποιοι έχουν εμπλοκή θα το κρίνει η δικαιοσύνη. Αν υποκρίνεται το ΠΑΣΟΚ το ανήξερο στην προκειμένη περίπτωση, προφανώς αυτό δεν το πιστεύει ούτε ο γιος μου που είναι 10 χρονών. Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα διαχρονικό ελληνικό σκάνδαλο και γι' αυτό βάλαμε την Εξεταστική από το 1998».