Απλησίαστα τα φρέσκα ψάρια: Γαύρος στα 8€, σαρδέλα στα 11,5€
Η μειωμένη παραγωγή λόγω της κλιματικής κρίσης και το υψηλότερο κόστος παραγωγής στην ιχθυοκαλλιέργεια οδηγούν σε ανατιμήσεις που φτάνουν και το 30%.

Η παροιμία «Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο» μοιάζει να αποτυπώνει με ακρίβεια την τρέχουσα κατάσταση, καθώς τα ψάρια, ειδικά τα πιο οικονομικά, έχουν εξελιχθεί σε είδος πολυτελείας για τους καταναλωτές. Οι τιμές τους έχουν αυξηθεί κατά περίπου 30% το τελευταίο έτος, ανάλογα με το είδος, με την αύξηση για τα νωπά ψάρια ιχθυοπωλείου να φτάνει το 8,4% τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ενώ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει στο 2,6%. Οι βασικοί λόγοι πίσω από την αύξηση των τιμών είναι η μειωμένη παραγωγή λόγω της κλιματικής αλλαγής και το υψηλότερο κόστος παραγωγής στην ιχθυοκαλλιέργεια.
Σαρδέλα και γαύρος σε τιμή κρέατος
Ενδεικτικά, ο γαύρος, ο οποίος πέρυσι είχε τιμή 6,5-7 ευρώ το κιλό, φέτος κοστίζει 8-8,5 ευρώ, ενώ η τιμή της σαρδέλας έχει αυξηθεί πάνω από 100% την τελευταία διετία. Από 5 ευρώ το 2023, η τιμή της σαρδέλας εκτοξεύθηκε στα 6,5 ευρώ το 2024 και φέτος κυμαίνεται μεταξύ 10 και 11,5 ευρώ το κιλό. Η αυξημένη τιμή της σαρδέλας οφείλεται στην έλλειψή της στην αγορά, καθώς μεγάλο ποσοστό εξάγεται, ενώ η ζήτηση στην Ελλάδα παραμένει υψηλή. Παρά τις προσπάθειες των ιχθυοπωλείων να απορροφήσουν μέρος της αύξησης, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη.


Αυξήσεις και στα ψάρια ιχθυοτροφείου
Αξιοσημείωτο είναι ότι και τα ψάρια ιχθυοτροφείου συνεχίζουν να ανεβαίνουν σε τιμή. Για παράδειγμα, η τσιπούρα αυξήθηκε από 9,5 ευρώ το 2024 σε 11,5 ευρώ το 2025, ενώ το λαβράκι από 11,5 ευρώ πέρυσι έφτασε τα 14 ευρώ το 2025.


Η αύξηση στις πρώτες ύλες
Η μείωση της παραγωγής, που σχετίζεται με τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες για τις ιχθυοκαλλιέργειες και τις κλιματικές συνθήκες, έχει περιορίσει την προσφορά ψαριών στην αγορά. Σύμφωνα με στελέχη του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, η συνεχής αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, ιδιαίτερα των τροφών για ιχθύες, σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση, έχει σημαντική επίπτωση στην παραγωγή.
Ενώ οι παραδοσιακά ακριβές ποικιλίες ψαριών διατηρούν σταθερές τιμές, παραμένουν εκτός εμβέλειας για τα περισσότερα νοικοκυριά λόγω του υψηλού κόστους. Από την άλλη, οι αυξήσεις στις τιμές των πιο «μικρών» ψαριών αναμένονται να συνεχιστούν για τουλάχιστον άλλους 18 μήνες, μέχρι να αποκατασταθεί η εγχώρια παραγωγή.