Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια. Την ίδια ώρα όμως ο Πρόεδρος Ερντογάν δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας και της Ευρώπης που τα πρώτα 24ωρα περιορίζονται σε δηλώσεις και «φραστικές καταδίκες».

Μία μακρά περίοδος ισλαμοποίησης της Τουρκίας επισφραγίστηκε την Παρασκευή με την απόφαση Ερντογάν που απομακρύνει τη χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση. Όποιος όμως εκτιμά ότι ο Ερντογάν κορύφωσε τη στρατηγική του κάνοντας τζάμι την Αγία Σοφία, λαθεύει.

Τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά μας στη Μεσόγειο θα αμφισβητηθούν από το σουλτάνο. Σίγουρα μέχρι το Νοέμβριο και τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Καλό θα ήταν να αξιολογηθεί πως ουδείς από τους μεγάλους ηγέτες Τραμπ, Πούτιν, Μέρκελ, Τζόνσον αποδοκίμασε την ενέργεια Ερντογάν.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι δείχνουν αμήχανοι και η ελληνική κυβέρνηση μπορεί μεν να διεθνοποιεί το θέμα αλλά η προσπάθειά της θυμίζει φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό μέτωπο αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με φράσεις όπως «Έθνη που δεν υπερασπίζονται την ταυτότητά τους αφανίζονται» καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να αντιδράσει περισσότερο δυναμικά και για λόγους εσωτερικούς.

Δυναμικότερα από τις, με καθυστέρηση τεσσάρων και πέντε ωρών, δηλώσεις καταδίκης.

Η αντιπολίτευση κρατά υπεύθυνη στάση και δεν ανεβάζει (ακόμα τουλάχιστον( τους τόνους μολονότι η ίδια “έπεσε θύμα” αντίθετης τακτικής στην υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε ότι αφορά την  υπόλοιπη δημόσια σφαίρα, πλην της πολιτικής, την επόμενη μέρα οι δε περισσότερες εφημερίδες του Σαββάτου προτίμησαν να έχουν ως πρώτο θέμα τους τον… Καλογρίτσα και όχι τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος ενώ και ο πνευματικός κόσμος «στρουθοκαμήλισε».  Από τον δε κόσμο των επιχειρήσεων και της οικονομίας φωτεινή εξαίρεση υπήρξε το κάλεσμα του εφοπλιστή Ανδρέα Μαρτίνου στον εφοπλιστικό κόσμο καθώς η συντριπτική πλειονότητα για να μην αδικήσουμε οριζόντια άπαντες, δεν χάλασε το weekend της.

Ο Ερντογάν “μετράει” και ετοιμάζεται

Προφανώς ο Τούρκος πρόεδρος δεν πιέστηκε ιδιαίτερα με τα όσα ακολούθησαν του διαγγέλματος του. Η σιωπή των μεγάλων ηγετών και το απλά συναισθηματικό μήνυμα του Πάπα τον αφήνουν σχεδόν ικανοποιημένο.

Η δε ελληνική  ραθυμία απέναντι στο γεγονός είναι προφανές ότι θα του ανοίξει την όρεξη.

Το πρωί του Σαββάτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για κυρώσεις έναντι Τουρκίας. Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι τέτοια που να κόψει το βήχα και την όρεξη της τουρκικής ηγεσίας.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι ένα θερμό επεισόδιο. Ως τέτοιο χρησιμοποιείται από τον Τούρκο πρόεδρο μέχρι το επόμενο.