Πως οδεύουμε σε λογικές πολεμικής ιατρικής

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, είναι εκθετική. Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι οι καλυμμένες κλίνες ΜΕΘ αντιστοιχούν στην εικόνα της πανδημίας πριν από 15 μέρες, αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες 15 μέρες οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ θα διπλασιαστούν, δοκιμάζοντας σημαντικά την αντοχή του ΕΣΥ.

Αν μετατραπούν πολλές κλίνες ΜΕΘ σε νοσηλείες covid, αυτό θα επηρεάσει τη νοσηρότητα και σε άλλες ασθένειες, που δεν θα έχουν κλίνες ΜΕΘ. Αλλά και συνολικά: αν αρχίσουν να αναβάλλονται χειρουργεία (αυτό ήδη ανακοινώθηκε), αν ο κόσμος που έχει πρόβλημα δεν πηγαίνει στο νοσοκομείο γιατί φοβάται τον covid, τότε τα ποσοστά θνητότητας και άλλων ασθενειών θα ανέβουν.

Άρα είναι πολύ πιθανό να πάμε σε λογικές πολεμικής ιατρικής, εκεί δηλαδή που το σύστημα υγείας θα παρέχει φροντίδα μόνο σε όσους και όσες έχουν καλές πιθανότητες να σωθούν. Αυτό δηλαδή που έγινε στη Λομβαρδία και τη Νέα Υόρκη το Μάρτιο. Επίσης, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης είναι αρκετά αυτή τη στιγμή. Αν δεν περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές στο απολύτως απαραίτητο, η πίεση στο ΕΣΥ δεν θα ανακοπεί.

Η πρώτη και η δεύτερη φάση της πανδημίας. Τι άλλαξε.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστια ευθύνη για αυτή την κατάσταση. Η Ελλάδα είχε πολύ καλή επίδοση στην πρώτη φάση της πανδημίας, με λίγους νεκρούς, αυστηρή τήρηση των μέτρων και όλη σχεδόν την κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο να στηρίζει την επιστημονική κοινότητα και τα προτεινόμενα μέτρα, κάτι που σε άλλες χώρες της Ευρώπης δεν συνέβη.

Θα περίμενε κανείς ότι αυτό θα διατηρούνταν και στη δεύτερη φάση, όμως όχι: η ΝΔ από τη μία έκανε σαν να τελείωσε η πανδημία, χωρίς να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο στο ΕΣΥ, τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα σχολεία κ.λπ. Ταυτόχρονα προώθησε πολιτικές που είχαν ως αποτέλεσμα να πολωθεί η κοινωνία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον νόμο για τις πτωχεύσεις. Επίσης, δεν στήριξε επαρκώς αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισής της (τουρισμό, εστίαση, πολιτισμό…), αυξάνοντας έτσι τον κοινωνικό κανιβαλισμό αλλά και τη διείσδυση θεωριών συνωμοσίας σε μεγάλο μέρος των πληττόμενων τάξεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση  και η αποποίηση των ευθυνών της

Τεράστιες ευθύνες φέρουν επίσης οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ηγεσία της ΕΕ. Πέρα από τα διάφορα φληναφήματα για το εμβόλιο, δεν είδαμε καμιά ουσιαστική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ούτε ενίσχυση των συστημάτων υγείας, ούτε ευρωπαϊκή πολιτική στις μεταφορές, μόνο ένα τσιγγούνικο πρόγραμμα ενίσχυσης των χωρών του Νότου που λόγω του μοντέλου ανάπτυξης και της εξάρτησης από τον τουρισμό πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Σε αντίθεση με άλλες περιφέρειες του πλανήτη, όπως η Ασία, η Ευρώπη αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται από ένα κύμα μάλλον πιο μεγάλο και πιο καταστροφικό από το πρώτο, εξαιτίας της αδράνειας της ηγεσίας της ευρωπαϊκής δεξιάς που κυβερνάει στην ΕΕ.

Οι αδύναμοι είναι άξιοι της μοίρας τους

Αν δεν στηριχτεί οικονομικά η κοινωνία και τα πιο ευάλωτα τμήματά της, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ενίσχυσης της κοινωνικής (αλλά και της πολιτικής) ακροδεξιάς. Ήδη, η άποψη που κυκλοφορεί σε βίντεο κάποιου τραγουδιστή ότι η κοινωνία πληρώνει βαρύ και αχρείαστο τίμημα για την προστασία των ευάλωτων, είναι η σύγχρονη alt-right άποψη για την πανδημία. Οι νέοι, υγιείς μεσαιοταξίτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αφήστε εμάς να ζήσουμε και κάντε κάτι για τους άλλους, μοιάζει να λέει το βίντεο, χωρίς βέβαια να λέει πώς θα γίνει αυτό. Πέρα όμως από το λάθος και το ανέφικτο (οι ευάλωτοι είναι τεράστιο ποσοστό της κοινωνίας), εδώ υπάρχει και κάτι βαθιά δαρβινιστικό: οι αδύναμοι είναι άξιοι της μοίρας τους, δεν έχει νόημα να κάνεις θυσίες για αυτούς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις