Μία καλή είδηση είναι πάντα χρήσιμη. Αφού τελείωσαν (;) λοιπόν οι Αμερικανικές εκλογές η Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο BNT162b2 ανοσίας από τον κορονοϊό που έγινε πειραματικά και σε δύο δόσεις σε 38.955 άτομα έχει αποτελεσματικότητα 90% καθώς μόνο 94 από αυτά κόλλησαν τον ιό. Καταπληκτικά νέα έστω και να δεν γνωρίζουμε τις ηλικίες των ατόμων, αν υπήρξαν παρενέργειες και λοιπά στοιχεία.


Πρώτη παρατήρηση. Αν η ίδια ανακοίνωση είχε γίνει 10 μέρες νωρίτερα ο Ντοναλντ Τραμπ θα ήταν πρόεδρος την ΗΠΑ για ακόμα μία θητεία.
Με το μπράτσο έξω θα ήταν ο Ντόναλντ και το δοκίμαζε δημόσια. Μην έχετε καμία αμφιβολία.
Τώρα τα χρηματιστήρια τρέχουν προς τα πάνω και ο Τραμπ στα δικαστήρια.
Αλλά έτσι είναι η… επιστήμη. Θέλει τον χρόνο της.
Δεύτερη παρατήρηση. Τεράστιο πρόβλημα μέχρι να φτάσει και στο δικό μας μπράτσο, τα logistics!
Το εμβόλιο όταν παρασκευαστεί στις απαραίτητες ποσότητες, για να διατεθεί χρειάζεται ειδικές συνθήκες μεταφοράς σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και από ότι μου λένε καθηγητές φαρμακολογίας οι καταψύκτες που υπάρχουν στη διάθεσή τους στην Ελλάδα είναι ως επί το πλείστον αυτοί που φτάνουν την κατάψυξη στους -20 καθώς οι ειδικοί καταψύκτες των μείον 80 που είναι και οι ενδεδειγμένοι για το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech είναι και δυσεύρετοι και πανάκριβοι.
Άρα το εμβόλιο θα έχει βρεθεί και άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πεθαίνουν ακόμα από τον κορονοϊό για πάρα πολύ καιρό καθώς άλλο η ανακάλυψη και άλλο η κάλυψη των αναγκών.

O διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλμπέρτ Μπουρλά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Επίσης ως γνωστόν, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις  στο εξωτερικό βρίσκεις από κάτω έναν Έλληνα, ο Θεσσαλονικιός Αλμπέρτ Μπουρλά  είναι όντως άνθρωπος-κλειδί και πολύ σωστά ο Μητσοτάκης πολύ νωρίς και σε σχεδόν ανύποπτο χρόνο όταν 180 εμβόλια  από διάφορες εταιρείες ήταν σε πρώιμο στάδιο και σε σχεδόν κοινή αφετηρία  βρήκε άμεση επικοινωνία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer και έχτισε τις απαραίτητες γέφυρες.
Όχι βέβαια ότι θα μας το χαρίσει ο άνθρωπος ή ότι θα μας βάλει σε προτεραιότητα λόγω καταγωγής αλλά σε έναν αγώνα ταχύτητας όπως θα είναι αυτός του εμβολιασμού του πληθυσμού κάθε προνομιακή επαφή είναι χρήσιμη.
Στα τέλη Ιανουαρίου θα έρθει λογικά η πρώτη παρτίδα των εμβολίων και όπως δεσμεύτηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος που θα το κάνει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις