Πριν ακριβώς ένα μήνα (15/11/20) έγραψα ένα άρθρο για τα κρυπτονομίσματα με τίτλο «1 Bitcoin, 13,560.93 ευρώ και ξόρκια». Για να σας πω την αλήθεια έβαλα επίτηδες την τότε τιμή του Bitcoin στον τίτλο του άρθρου και ένα μήνα καθένα από αυτά ισοδυναμεί με περίπου 2.500 ευρώ παραπάνω. Βέβαια επουδενί μην θεωρήσετε πρόταση επένδυσης τις αναφορές ή τις απόψεις που ναφέρονται στα κείμενα. Οι διακυμάνσεις είναι μεγάλες σε σχέση με τις παραδοσιακές επενδύσεις, αλλά κάθε τι ψηφιακό δεν μας αφήνει ασυγκίνητους δημοσιογραφικά.

Το Bitcoin και το ευρώ στις 15/11/2020

Το Bitcoin και το ευρώ στις 13/12/2020

Πολλά καλά νέα μεσολάβησαν για αυτό το ράλι αυτού του κρυπτονομίμσατος «αλγόριθμου απόδειξης μόχθου» των miners, εκείνων δηλαδή που εξορυγνύουν κρυπτονομίσματα κάνοντας χρήση της τεχνολογίας blockchain  καθώς η JP Morgan πρόβλέπει ήδη πως ο «Χρυσός θα υποφέρει στο μέλλον από το bItcoin» ενώ μεγάλες εταιρίες ενισχύουν την θέση τους στα κρυπτονομίσματα.

Για παράδειγμα η  εταιρεία λογισμικού MicroStrategy (MSTR) με έδρα τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και εισηγμένη στο Nasdaq που έχει επενδύσει συνολικά 740 εκατομμύρια δολάρια μετατρέποντάς τα σε 40,284 bitcoin μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου που υπάρχουν στοιχεία και σε τιμή τα περισσότερα 11.111 $. Βάλτε κάτω τους αριθμούς.

Ο CEO της εταιρίας Michael Saylor μεταξύ άλλων εξήγησε ότι με τα επερχόμενα κρατικά μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας εκτιμά ότι το δολάριο θα υποστεί νέα καθίζηση. Και προσέξτε. Η εταιρία αυτή δεν μετάτρεψε μέρος των ίδιων κεφαλαίων σε ένα απόθεμα ψηφιακού νομίσματος για να αντισταθμίσει τον πληθωρισμό αλλά σχεδόν όλα της τα κεφάλαια. Μάλιστα η αγορά Bitcoin  το τελευταίο τρίμηνο είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση της τιμής της μετοχής της κατά περίπου 130% φτάνοντας στο αποκορύφωμα τα 342 δολάρια (σήμερα είναι με τη διόρθωση γύρω στα 285 $ )

Οι επικεφαλής της εταιρίας συγκρινουν στις εκτιμήσεις τους το Bitcoin με τον χρυσό και το Facebook (από αρχές Γενάρη λανσάρει το δικό του ψηφιακό νόμισμα) υποστηρίζοντας ότι η κρυπτογράφηση είναι ένα «δίκτυο λογισμικού που είναι ικανό να αποθηκεύει και να διοχετεύει νομισματική ενέργεια». Οι αναλυτές είδαν αρχικά με μεγάλη καχυποψία αυτές τις κινήσεις αλλά σιγά σιγά κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Ορυχείο χρυσού

Η άνοδος των κρυπτονομισμάτων φαίνεται πως έρχεται σε βάρος του χρυσού και των μετοχών, καθώς τα ψηφιακά νομίσματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Η τάση δημιουργεί πρόβλημα στις αγορές πολύτιμων μετάλλων καθώς μόνο στις ΗΠΑ 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Οκτώβριο έως σήμερα κατευθύνθηκαν σε κρυπτονομίσματα, έναντι 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για χρηματιστηριακά προϊόντα συνδεδεμένα με τον χρυσό!

«Ορυχείο» κρυπτονομισμάτων

Η πανδημία, η αμφισβήτηση των παραδοσιακών τραπεζών από τους πολίτες, οι ζημίες που υπέστησαν αυτοί κατά την δεκαετή κρίση, η ψηφιακή μετάβαση που οραματίζεται επισήμως μέσω και του Ταμείου Ανάκαμψης η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τα 60 τρισεκατομμύρια του παγκόσμιου χρέους που «δεν βγαίνει για κανέναν πια» πιθανώς να οδηγήσουν και σε μία πιο γρήγορη ψηφιακή νομισματική μετάβαση. Συμβαίνει ήδη και μοναδικός αντίπαλος είναι o φόβος του καινούργιου και η …τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στις χώρες εξόρυξης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις