Haters gonna hate που λένε και οι τράπερ στο δημοφιλέστατο στους νέους Tik tok, αλλά η αλήθεια είναι πως το χθεσινό πακέτο παροχών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σε κάποια σημεία εντυπωσιακό και βέβαια αναντίστοιχο με το δημοσκοπικό αφήγημα που συντηρείται και θέλει τη Νέα Δημοκρατία απόλυτα κυρίαρχη με μικρή φθορά και διαφορές απο 8 έως 13 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν δίνεις τόσα αν δεν έχεις ανάγκη, για να το πούμε απλά.

Στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός ανέβηκε “στριμωγμένος” στη Θεσσαλονίκη αλλά με τη χθεσινή του παρουσία και όσα είπε, αντικειμενικά ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να ακούσουν, βελτίωσε το κλίμα δημιουργώντας ξανά έναν πήχη προσδοκιών που είχε χαθεί. Τα σκληρά νομοσχέδια βέβαια έχουν αφήσει και θα συνεχίσουν να αφήνουν το αποτύπωμά τους στα λαϊκά στρώματα αλλά και η “απευθείας σύνδεση” της κυβέρνησης με την τσέπη των πολιτών έχει την αξία της έστω και αν η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει “χαρτζιλίκια” και “φύκια για μεταξωτές κορδέλες” τα εξαγγελθέντα.

Στα τρωτά της ομιλίας Μητσοτάκη το γεγονός ότι δεν συμπεριελήφθησαν (πέρα από τα γενικα που αφορούν όλους) μέτρα για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους ενώ δεν προσδιορίστηκε χρονικά και η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Το σκηνικό χθες, πρόδιδε την αγωνία να αλλάξει το κλίμα και η εικόνα. Όλοι οι υπουργοί και βουλευτές μαζί με τους γαλάζιους αυτοδιοικητικούς, τους διορισμένους προέδρους των οργανισμών και τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων είχαν εξοστρακιστεί από τις πρώτες κεντρικές σειρές και κυρίως από τα πλάνα της ΕΡΤ. Στη θέση τους είχαν τοποθετηθεί, καθόλου τυχαία, μόνο άνθρωποι κάτω των 35 ετών ακόμα κι αν αυτοί ήταν απλοί μετακλητοί υπάλληλοι ή μέλη της ΟΝΝΕΔ. “Με τους νέους θέλει να συνομιλήσει νέους θα δείχνουμε” ακούστηκε στις συσκέψεις των επιτελείων και τελικά εφαρμόστηκε χθες βράδυ.

Η ομιλία Μητσοτάκη ήταν καλή (αν και με κοινότοπο φινάλε, βλ. “Να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα”) και τόσες πολλές παροχές που κάποιες δεν εκφωνήθηκαν από τον Πρωθυπουργό παρότι ήταν στο κείμενο που διαμοιράστηκε στους δημοσιογράφους.

Μεταξύ άλλων, 1.200 ευρώ μπόνους για τους νέους συνολικά για 6 μήνες με ένα πρόγραμμα που θα προκαλέσει συζητήσεις, δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για όλους, δωρεάν gigabyte (από το δωρεάν ίντερνετ για όλους του Σαμαρά το 2013 είχαμε να ακούσουμε κάτι αντίστοιχο) ειδικό ταμείο για την παύση των αυξήσεων στο ρεύμα, πλήθος φοροαπαλλαγών, και μία σειρά άλλων μέτρων που μοιάζουν με προεκλογικό πρόγραμμα υποσχέσεων επίδοξου πρωθυπουργού και όχι νυν. Μέτρα που χρειάζονται βέβαια πολλές διευκρινίσεις σαν και αυτές τις πρώτες που παρείχε το πρωί της Κυριακής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Είναι ξεκάθαρο πως το φιάσκο του ανασχηματισμού αλλά και οι αποδοκιμασίες του καλοκαιριού που “ενσαρκώθηκαν” στη Μητρόπολη αφύπνισαν το Μαξίμου που ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη αποφασισμένο και υποχρεωμένο να ανατρέψει το κλίμα. Στα social media διέρρευσε η λίστα της αποστολής που συνόδευσε τον Πρωθυπουργό και ξεκάθαρα δείχνει πανστρατιά συνεργατών αλλά και επικοινωνιολόγων που φαίνεται πως έκαναν τη δουλειά τους χθες το βράδυ.

Μένει να δούμε τι από αυτά που εξαγγέλθηκαν θα εφαρμοστεί, πώς θα απαντήσει η αντιπολίτευση (σ.σ πολύ πρόχειρες ή έστω βιαστικές οι χθεσινές ανακοινώσεις) αλλά και τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν και πάντα καθορίζουν την πορεία μία κυβέρνησης όσα λεφτά ή gigabytes και αν μοιράσει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις