Αυθεντικό Χατσαπούρι Γεωργίας
Κάθε περιοχή της Γεωργίας έχει και τη δική της παραλλαγή, με πιο διάσημη την Adjaruli Khachapuri από την περιοχή της Ατζαρίας.

Η συνταγή για Χατσαπουρί (Khachapuri) προέρχεται από τη Γεωργία, μια χώρα του Καυκάσου. Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπημένα εδέσματα της γεωργιανής κουζίνας και συχνά θεωρείται εθνικό πιάτο. Κάθε περιοχή της Γεωργίας έχει και τη δική της παραλλαγή, με πιο διάσημη την Adjaruli Khachapuri από την περιοχή της Ατζαρίας.
Η ζύμη, αφράτη και μαλακή, ψήνεται μέχρι να ροδίσει, ενώ στο τέλος προστίθεται το αυγό και το βούτυρο. Το αποτέλεσμα είναι ένα χορταστικό, αρωματικό πιάτο που σερβίρεται ζεστό. Τρώγεται παραδοσιακά σκίζοντας τις άκρες της πίτας και βουτώντας τες στο κέντρο. Μια μοναδική εμπειρία γεύσης από την κουζίνα του Καυκάσου.
Υλικά για τη ζύμη
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 10 γρ. φρέσκια)
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 150 ml χλιαρό νερό ή γάλα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο
Υλικά για τη γέμιση
- 250 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
- 150 γρ. μοτσαρέλα ή γλυκό τυρί (π.χ. γκούντα, κασέρι)
- 2 αυγά (1 για κάθε πίτα)
- 2 κ.σ. βούτυρο (1 κουταλιά για κάθε πίτα)
Εκτέλεση
Ζύμη
- Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το χλιαρό νερό/γάλα με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Άφησε 10 λεπτά να αφρίσει.
- Πρόσθεσε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και ζύμωσε μέχρι να έχεις μια μαλακή, ελαστική ζύμη.
- Κάλυψέ τη και άφησέ τη να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό μέρος.
Προετοιμασία
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 220°C.
- Ανάμειξε τα τυριά σε ένα μπολ.
- Χώρισε τη ζύμη σε δύο μέρη και άνοιξέ την σε οβάλ σχήμα. Δίπλωσε τις άκρες προς τα μέσα και σφράγισε τις άκρες ώστε να μοιάζει με βαρκούλα.
- Γέμισε το κέντρο με το μείγμα των τυριών.
Ψήσιμο
- Ψήσε τις πίτες για 12-15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να λιώσουν τα τυριά.
- Βγάλε τις πίτες από τον φούρνο και ρίξε ένα αυγό στο κέντρο της κάθε μίας. Ξαναβάλε στον φούρνο για 3-4 λεπτά, ίσα να «σταθεί» το ασπράδι και να μείνει ο κρόκος ρευστός.
- Μόλις τις βγάλεις, πρόσθεσε μια κουταλιά βούτυρο πάνω στο αυγό.
Πώς σερβίρονται
- Κόβεις κομμάτια από τα πλαϊνά της ζύμης και τα βουτάς στον κρόκο και το λιωμένο τυρί. Ένα πραγματικό comfort food.

