Χαμός στη Βουλή: Να αποσυρθεί η τροπολογία για το «πάγωμα» στις αιτήσεις ασύλου ζητά η Αριστερά
Ένσταση αντισυνταγματικότητας υποβάλλει η Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Αυτά που κάνετε παραπέμπουν στον Όρμπαν και στον Τραμπ».

Εν μέσω έντασης συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία Πλεύρη για το τρίμηνο «πάγωμα» στις αιτήσεις ασύλου, με την αντιπολίτευση να ζητά την απόσυρσή της, θέτοντας μάλιστα ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
«Είναι παράνομο και εγκληματικό αυτό το οποίο φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή. Να αποσυρθεί, συντασσόμαστε με την αντισυνταγματικότητα», ανέφερε ο Γιώργος Ψυχογιός από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την απόσυρση της «επαίσχυντης» ρύθμισης που «καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναστέλλοντας το δικαίωμα αίτησης ασύλου σε ξεριζωμένους ανθρώπους, ζήτησε και η Διαμάντω Μανωλάκου του ΚΚΕ.
Μάλιστα προανήγγειλε πως το κόμμα της θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αποσύρει τη διάταξη, προκειμένου «ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην απανθρωπιά». Να αποσυρθεί τώρα η «επαίσχυντη» και «ρατσιστική» τροπολογία, ζήτησε και η Σία Αναγνωστοπούλου της Νέας Αριστεράς.
Ένσταση αντισυνταγματικότητας υποβάλλει η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ένσταση αντισυνταγματικότητας υποβάλλει η Πλεύση Ελευθερίας, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να κάνει λόγο για «ανατριχιαστική διολίσθηση σε καθεστώς θεσμοποίησης του ρατσισμού» και «υποβάθμιση της χώρας σε λειτουργία καθεστώτος».
«Αυτά που κάνετε παραπέμπουν στον Όρμπαν και στον Τραμπ. Απολίτιστα πρόσωπα μας λένε πως το θέμα είναι το εάν θα έχουμε κλειστά ή ανοιχτά σύνορα. Κλειστά σύνορα έχουν τα απολυταρχικά καθεστώτα, οι πολιτισμένες χώρες έχουν ελεγχόμενα σύνορα», υποστήριξε.
Τι προβλέπει η τροπολογία
Σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, «αναστέλλεται η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από τη Βόρειο Αφρική». «Τα άτομα αυτά», αναφέρει η ρύθμιση, «επιστρέφονται, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής». Η διάταξη ισχύει για διάστημα τριών μηνών.
Μάλιστα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, οι αφίξεις πολιτών τρίτων χωρών από τη Λιβύη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 8 Ιουλίου είναι αυξημένες κατά 320% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.