ΔΕΗ: Τι αλλάζει στα πράσινα τιμολόγια από τον Αύγουστο - Η μεγάλη αλλαγή στις «μπλε» χρεώσεις
Νέα δεδομένα για τους καταναλωτές καθώς η ΔΕΗ αλλάζει τον τρόπο τιμολόγησης της μηνιαίας χρέωσης στο ειδικό τιμολόγιο.

Αλλαγές στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος φέρνει η ΔΕΗ από την 1η Αυγούστου, εισάγοντας νέα εμπορική πολιτική που καθορίζει την τιμή ανά κιλοβατώρα βάσει της μηνιαίας κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, για κατανάλωση έως 200 κιλοβατώρες τον μήνα, η τελική τιμή θα είναι χαμηλότερη, επιβραβεύοντας τα νοικοκυριά που κάνουν συνετή χρήση της ενέργειας.
Σύμφωνα με ενημερωτική επιστολή που αποστέλλεται στους πελάτες της εταιρείας με πράσινο τιμολόγιο (Γ1/Γ1Ν), η τελική τιμή θα ανακοινώνεται κάθε πρώτη του μήνα και θα διαφοροποιείται για κατανάλωση άνω των 200 KWh.
Εκπτώσεις για συνέπεια και ψηφιακή χρήση
Η νέα πολιτική της ΔΕΗ προβλέπει επίσης πρόσθετες εκπτώσεις για τους συνεπείς και «ψηφιακά ενεργούς» καταναλωτές:
- Μείωση 5% στην έκπτωση σε περίπτωση καθυστερημένης πληρωμής του λογαριασμού.
- Αύξηση 5% στην έκπτωση για όσους εγκαταστήσουν την επίσημη εφαρμογή της ΔΕΗ στο κινητό τους.
Πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση για χαμηλές καταναλώσεις
Με την αλλαγή αυτή, τα νοικοκυριά με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας θα αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα, ενώ για καταναλώσεις άνω των 200 KWh θα ισχύει διαφορετική , και πιο εξατομικευμένη , τιμή. Μέχρι σήμερα, η διαφοροποίηση των χρεώσεων ξεκινούσε από τις 500 KWh.
Η αλλαγή στα μπλε τιμολόγια
Νέα πολιτική σε ότι αφορά το πάγιο στα σταθερά τιμολόγια εφαρμόζει η ΔΕΗ από τον Απρίλιο. Η τιμή στο πάγιο για τις μηνιαίες χρεώσεις αυξήθηκε στα 8€ από 3,5€ που ήταν για τουλάχιστον 15 μήνες από την είσοδο των χρωματιστών τιμολογίων στην αγορά.
Πώς καταναλώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά
Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, το μέσο ελληνικό νοικοκυριό κατανάλωσε το 2024 περίπου 2.640 KWh ετησίως, δηλαδή 220 KWh μηνιαίως. Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, η συνολική οικιακή κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε κατά 15% το 2024, φτάνοντας τις 9,15 δισ. KWh (από 7,93 δισ. KWh το 2023), ενώ οι μετρητές σε οικιακούς πελάτες χαμηλής τάσης – εκτός ΚΟΤ – ανήλθαν σε 3.467.248.
Η πορεία των «πράσινων» τιμολογίων και η αλλαγή προτιμήσεων
Στο τέλος του 2024, 7 στα 10 νοικοκυριά (73%) είχαν επιλέξει πράσινα τιμολόγια. Τα σταθερά αντιστοιχούσαν στο 13% και τα κυμαινόμενα στο 14%. Ωστόσο, η τάση αυτή άρχισε να αλλάζει από το καλοκαίρι, όταν οι αυξήσεις στις τιμές των πράσινων τιμολογίων οδήγησαν αρκετούς καταναλωτές προς τα σταθερά (μπλε) και τα κυμαινόμενα (κίτρινα) τιμολόγια, ενισχυόμενη και από τις ελκυστικές προσφορές άλλων παρόχων.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΡΑΑΕΥ, το ποσοστό των νοικοκυριών με πράσινα τιμολόγια έπεσε από 88,87% στις αρχές του 2024, σε 72,4% στο τέλος του έτους. Την ίδια στιγμή, 13,5% των πελατών μετακινήθηκαν σε σταθερά τιμολόγια και 14,1% σε κυμαινόμενα.
Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, 800.265 παροχές είχαν μετακινηθεί σε σταθερά τιμολόγια και 836.838 σε κυμαινόμενα, με τη ΔΕΗ να εξακολουθεί να διατηρεί τη μερίδα του λέοντος στις πράσινες παροχές.