Διαδρομές με άρωμα καύσωνα: Οδηγός για να μην... λιποθυμήσεις στα μέσα μεταφοράς
Καλοκαίρι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: εκεί όπου οι θερμοκρασίες αλλάζουν πιο γρήγορα απ’ τα κέφια του οδηγού.
Βίντεο - Φωτογραφίες Γιάννης Κέμμος
Το ελληνικό καλοκαίρι είναι μια εποχή που σε φέρνει κοντά στους συνανθρώπους σου — κυριολεκτικά και οσμητικά. Αν έχεις μπει σε λεωφορείο ή συρμό μεσημέρι Ιουλίου, ξέρεις πως το air condition δεν είναι πολυτέλεια· είναι ανθρωπιστικό δικαίωμα. Τι ισχύει όμως σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των οργανισμών;
Προσοχή στα... παράθυρα
Ο ΟΑΣΑ, με ανακοίνωσή του, απάντησε πρόσφατα σε παράπονα επιβατών για τη λειτουργία του κλιματισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Αν και, ας είμαστε ειλικρινείς, το «λειτουργία» σε ορισμένα οχήματα είναι μια έννοια περισσότερο φιλοσοφική παρά πρακτική.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, στους δρόμους κυκλοφορούν ήδη 529 νέα λεωφορεία με σύγχρονα συστήματα κλιματισμού – και μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσουν τα 951. Δηλαδή, καλοκαίρι του 2026, μπορεί και να μυρίσουμε επιτέλους μόνο αποσμητικό και να μετακινηθούμε άνετα. Στα παλαιότερης τεχνολογίας λεωφορεία, αν διαπιστωθεί βλάβη στον κλιματισμό, το όχημα αποσύρεται. Θεωρητικά. Στην πράξη, πολλοί νιώθουν ότι κινούνται σε χαμάμ με ρόδες γιατί δεν είναι όλα τα νέα οχήματα σε λειτουργία.

Ο ΟΑΣΑ ρίχνει και λίγο φταίξιμο στους επιβάτες που ανοίγουν τα παράθυρα, λέγοντας πως αυτό «δυσχεραίνει τη λειτουργία του κλιματισμού». Το οποίο, με απλά λόγια, σημαίνει: «Ζεσταίνεσαι γιατί θες!» — παραβλέποντας ότι το παράθυρο ανοίγει συνήθως όταν η καμπίνα μυρίζει σαν αποδυτήρια γυμναστηρίου μετά από μάχη σώμα με σώμα. Βέβαια είμαστε και λίγο ανυπόμονοι και θέλουμε συνθήκες αρκτικού κύκλου μόλις ο οδηγός πατήσει το κουμπί του κλιματισμού.
ΣΤΑΣΥ (Σταθέρες Συγκοινωνίες)
Στο μετρό, οι γραμμές 2 και 3 κυκλοφορούν με 52 συρμούς, τριών γενεών. Οι παλιότεροι —κλασικά— δεν διαθέτουν κλιματισμό. Σε περίπτωση βλάβης, οι συρμοί αποσύρονται μέχρι να διορθωθεί το πρόβλημα, εκτός αν έχεις την ατυχία να είσαι ήδη μέσα και να ξεκινήσει η περιβόητη «διακοπή λειτουργίας λόγω τεχνικού προβλήματος». Γίνεται προσπάθεια μέσω ΕΣΠΑ να ανακαινιστούν 12 από τους 28 παλαιούς συρμούς, ενώ προβλέπεται και αγορά 15 νέων.
Στη γραμμή 1 (ΗΣΑΠ), τα περισσότερα τρένα έχουν λειτουργικό κλιματισμό – αλλά αν ο ήλιος αποφασίσει να κάψει το μέταλλο και ο επιβάτης ανοίξει παράθυρο, το σύστημα τα... παρατάει. Επίσης, οι τέσσερις συρμοί χωρίς καθόλου κλιματισμό (οι πρώτοι του μετρό) χρησιμοποιούνται μόνο πρωί και βράδυ, γιατί —προφανώς— ο ιδρώτας δεν είναι τόσο έντονος εκείνες τις ώρες. Σταδιακά θα μπουν ανακαινισμένοι συρμοί, από το 2026, με τεχνική και αισθητική αναβάθμιση. (Μένει να δούμε αν το «αισθητική» περιλαμβάνει και το εσωτερικό άρωμα λεβάντας.)

Όαση δροσιάς το τραμ...λίγοι οι επιβάτες
Στο Τραμ τα νέα είναι πιο... δροσερά. Όλοι οι συρμοί έχουν λειτουργικό σύστημα κλιματισμού. Το καλοκαίρι στο τραμ θυμίζει βόλτα στη ριβιέρα — σε αντίθεση με το λεωφορείο, όπου θυμίζει ταξίδι στη Μοσούλη.
Για να είμαστε δίκαιοι, ο ΟΑΣΑ φαίνεται να κάνει προσπάθειες. Νέα οχήματα μπαίνουν, παλιά ανακαινίζονται, και υπάρχει τεχνικός έλεγχος πριν από κάθε δρομολόγιο. Όμως, για τον επιβάτη του σήμερα που ιδρώνει μέσα στο αστικό με το μέτωπο κολλημένο στο παράθυρο, η ανακούφιση φαίνεται μακρινή — σαν δροσιά σε μέρα καύσωνα.
Μέχρι τότε, ας ελπίσουμε πως θα προλάβουμε την μοναδική θέση κάτω από το στόμιο που φυσάει, τον δροσερό αέρα του κλιματισμού.