Διεθνής μελέτη αποδεικνύει ότι τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Κάθε 10% επιπλέον υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων, όπως ψωμί, κέικ και έτοιμα γεύματα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου πριν τα 75 κατά 3%.

Η κατανάλωση υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη, που δίνει στη δημοσιότητα η βρετανική εφημερίδα, Guardian.
Κάθε 10% επιπλέον υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων, όπως ψωμί, κέικ και έτοιμα γεύματα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου πριν τα 75 κατά 3%, τονίζεται στη μελέτη που έγινε σε διάφορες χώρες, μεταξύ τους οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία.
Τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα βλάπτουν τόσο πολύ την υγεία που όπως εκτιμάται ένας στους επτά πρόωρους θανάτους σε ορισμένες χώρες αποδίδεται στην κατανάλωσή τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό, Journal of Preventive Medicine.
Σύμφωνα με δεδομένα που έχουν συλλεγεί από διάφορες χώρες, τα εν λόγω τρόφιμα σχετίζονται με 124.107 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο και 17.781 θανάτους στη Μεγάλη Βρετανία.
Μάλιστα, ο Eduardo Augusto Fernandes Nilson, επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι τα πρόσθετα προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα γλυκαντικά και τα ενισχυτικά γεύσης βλάπτουν εξίσου με τα υψηλά επίπεδα λίπους, αλατιού και ζάχαρης των υπέρ-επεξεργασμένων προϊόντων.
Τα συμπεράσματα σε νούμερα
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν διάφορα ευρήματα της έκθεσης, μεταξύ τους και το γεγονός ότι παρότι το 4%, 5% και 6% των πρόωρων θανάτων στην Κολομβία, τη Βραζιλία και τη Χιλή σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 10,9% για τον Καναδά, 13,7% για τις Ηνωμένες Πολιτείες και 13,8% για τη Μεγάλη Βρετανία.
Αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι τα ποσοστά θανάτου είναι υψηλότερα στις χώρες όπου είναι αυξημένη η ποσότητα κατανάλωσης των εν λόγω τροφίμων.
Στην Αγγλία, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 53,4%, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες φτάνει το 54,5%. Και ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυξάνεται διαρκώς το ποσοστό των υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων και στη διατροφή των αναπτυσσόμενων χωρών.
Οι ερευνητές καλούν τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο να λάβουν δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την υπερβολική κατανάλωση των εν λόγω τροφίμων, καλώντας να αυστηροποιηθεί το διαφημιστικό πλαίσιο, καθώς και να περιοριστεί η πώλησή τους σε σχολεία και χώρους εργασίας. Ζητούν επίσης αυξημένη φορολογία για τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα ώστε να μειωθούν οι πωλήσεις.
Πάντως, τα ευρήματα της έρευνας έρχονται να προστεθούν στα στοιχεία που ήδη υπάρχουν και δείχνουν ότι τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με συγκεκριμένες παθήσεις, όπως καρκίνος και καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και συνολικά με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και, συγκεκριμένα, πριν από τα 75 χρόνια.
Και παρότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα και τον πρόωρο θάνατο, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι το ένα είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει το άλλο.