Drones που τραβούν κεραυνούς: Επαναστατική λύση για την προστασία πόλεων και υποδομών
Μετά από επιτυχημένα πειράματα, μια ιαπωνική εταιρεία υπόσχεται drones που μπορούν να αντικαταστήσουν τα συμβατικά αλεξικέραυνα.

Ακόμα και στις πόλεις όπου τα ψηλά κτίρια είναι προστατευμένα με αλεξικέραυνα, οι κεραυνοί μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο και η πρόβλεψή τους είναι αδύνατη. Και μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε τροπικούς κυκλώνες και καταιγίδες, ωστόσο μια νέα επινόηση μπορεί να βοηθήσει στο πρόβλημα της ανακατεύθυνσης των ηλεκτρικών σπινθήρων που σχηματίζονται στα νέφη.
Νέα τεχνολογία από την Ιαπωνία
Όπως διαβάζουμε στο iflscience.com, η ιαπωνική Nippon Telegraph and Telephone Corporation (NTT) ανέπτυξε μια νέα μέθοδο πρόκλησης και ανακατεύθυνσης κεραυνών με drones, που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ηλεκτρικών εκκενώσεων. Τα drones, προστατευμένα μέσα σε έναν ειδικά σχεδιασμένο κλωβό, προκαλούν και έλκουν τους κεραυνούς σε μια επιθυμητή τοποθεσία, όπου δεν υπάρχει κίνδυνος.
Προστασία ζωών και κρίσιμων υποδομών
Η εταιρεία πιστεύει ότι αυτές οι διατάξεις μπορούν να προστατεύσουν κρίσιμες εγκαταστάσεις και να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Μόνο στην Ιαπωνία, το ετήσιο κόστος από τους κεραυνούς ανέρχεται στα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα συμβατικά αλεξικέραυνα δεν μπορούν να προστατεύσουν πλήρως τις υποδομές που πλήττονται και εγκαταστάσεις όπως ανεμογεννήτριες και ψηλά κτίρια είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.
Τα drones της NTT μπορούν να πετάξουν μέσα στα νέφη και να προκαλέσουν τις ηλεκτρικές εκκενώσεις, και μάλιστα η εταιρεία διεξάγει εντατικές έρευνες για να βελτιώσει τις υπάρχουσες τεχνικές. Με τις τελευταίες, θα μπορεί να ανακατευθύνει τους κεραυνούς σε ασφαλείς περιοχές. Ο κλωβός είναι σχεδιασμένος για να τοποθετείται σε drones που διατίθενται στο εμπόριο και αποτελείται από ιδιαίτερα αγώγιμο υλικό, ώστε να μην καταστρέφεται το drone. Παράλληλα, η διάταξη λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να κατευθύνει τον κεραυνό ακτινικά για να εξουδετερώνεται το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται.
Πρώτα πειράματα με επιτυχία
Η ερευνητική ομάδα που βρίσκεται πίσω από την εφεύρεση διεξήγαγε τα πρώτα πειράματα στο τέλος του 2024, κατευθύνοντας ένα drone σε ύψος 900 μέτρων στην ορεινή περιοχή της Χαμάντα στην Ιαπωνία. Το drone προσέγγισε ένα καταιγιδοφόρο νέφος, δίνοντας πληροφορίες σε έναν επίγειο σταθμό που παρακολουθούσε το ηλεκτρικό πεδίο που σχηματιζόταν. Όταν το φορτίο του πεδίου αυξήθηκε επικίνδυνα, το drone απελευθερώθηκε μέσα στο νέφος. Με τη ηλεκτρική σύνδεση του drone με τον επίγειο σταθμό, η ηλεκτρική εκκένωση ξεπέρασε τα 2.000 Volt και κατευθύνθηκε ασφαλώς στο έδαφος. Ο κλωβός του drone έλιωσε μερικώς, αλλά το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία.
Η εταιρεία, μάλιστα, δοκίμασε την αντοχή του κλωβού με τεχνητούς κεραυνούς και είδε ότι μπορεί να αντέξει χτυπήματα 150 χιλιάδων ampere, πέντε φορές πιο πάνω από τους φυσικούς κεραυνούς. Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα των κεραυνών δείχνουν ότι τα drones με τον κλωβό μπορούν να αντικαταστήσουν τα συμβατικά αλεξικέραυνα και προσφέρουν πραγματική προστασία σε πόλεις και εγκαταστάσεις.
Η NTT σκοπεύει να επεκτείνει τις έρευνες ώστε να μπορεί να προβλεφθεί η τοποθεσία που θα πλήξει ένας κεραυνός, ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίηση της ενέργειάς του.