H υπόθεση της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας του Nasdaq, Akazoo, περιγράφεται ως μια πολυετής και «σοφιστικέ» απάτη από την ειδική επιτροπή, που συστήθηκε μετά τις καταγγελίες του fund QCM. Στο πλαίσιο αυτό, η Akazoo έλαβε επιστολή για delisting από το Nasdaq και από τις 27 Μαΐου σταματά η διαπραγμάτευση της μετοχής στο χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, η Akazoo S.A. ανακοίνωσε πως η ειδική επιτροπή έχει ουσιαστικά ολοκληρώσει την έρευνά της και έκρινε πως τα πρώην μέλη της διοικητικής ομάδας και οι συνεργάτες της Akazoo εξαπάτησαν τους επενδυτές της Akazoo, περιλαμβανομένης της υπόθεσης απόκτησης της Modern Media Acquisition Corp (MMAC), καθώς δεν εκπροσώπησαν σωστά τις δραστηριότητες, λειτουργίες και τα οικονομικά αποτελέσματα της Akazoo, στο πλαίσιο μιας πολυετούς απάτης.

Η Ειδική Επιτροπή έκρινε, μεταξύ άλλων, πως:

  • οι προηγούμενες οικονομικές καταστάσεις της Akazoo, που ελέγχονταν από πολλές έμπειρες παγκόσμιες λογιστικές εταιρείες για χρόνια, ήταν ουσιαστικά ψευδείς και παραπλανητικές,
  • η Akazoo, στην πραγματικότητα είχε αμελητέα πραγματικά έσοδα και συνδρομητές για χρόνια και
  • πρώην μέλη της διοίκησης και συνεργάτες της Akazoo συμμετείχαν σε ένα «σοφιστικέ» σχέδιο για να παραποιήσουν τα βιβλία και αρχεία της Akazoo, περιλαμβανομένου του υλικού due diligence που παρείχε στην MMAC και στους νομικούς, οικονομικούς και άλλους συμβούλους σε σχέση με τον επιχειρηματικό συνδυασμό της Akazoo το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Απριλίου, το Δ.Σ. της Akazoo συνέστησε μια ειδική επιτροπή για να εξετάσει τις καταγγελίες του QCM.

Ανέλαβε δράση αμέσως και με δική της πρόταση το Δ.Σ. την 1η Μαΐου καθαίρεσε τον Απόστολο Ζερβό από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ενώ ως προσωρινό CEO τοποθέτησε τον Michael Knott. Τέλος, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η κίνηση αυτή επίσπευσε τις εξελίξεις και την έρευνα που αποκάλυψε την πολυετή απάτη.

Akazoo: Το Σκάνδαλο αλά Folli Follie που ανακάλυψε η Quintessential

Σύμφωνα με έκθεση που έδωσε τον προηγούμενο μήνα στη δημοσιότητα ο Γκάμπριελ Γκρέγκο της QCM, η Akazoo φέρεται να αποτελεί ένα σχέδιο πλουτισμού της διοίκησης εις βάρος των μετοχών της. Κάνει λόγο για συντριπτικά στοιχεία, «τα οποία υποδηλώνουν ότι η Akazoo είναι απλώς μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με έδρα την Ελλάδα με αμελητέα βάση χρηστών και πωλήσεις».

Να σημειωθεί ότι η Akazoo εισήχθη στο Nasdaq μέσω μιας αντίστροφης συγχώνευσης τον Σεπτέμβριο του 2019, αποτελώντας στο παρελθόν μέρος μιας ελληνικής εταιρείας με την επωνυμία InternetQ, η οποία ήταν εισηγμένη στην αγορά AIM του Λονδίνου μέχρι τις αρχές του 2016, όταν και βγήκε εκτός διαπραγμάτευσης μετά τους ισχυρισμούς για απάτη, από το βρετανικό site Shareprophets.

Η κορυφαία υπηρεσία της Akazoo, η Akazoo Music, είναι μια εφαρμογή streaming μουσικής όπως το Spotify ή το Deezer και επιτρέπει στους χρήστες να ακούν απεριόριστη μουσική με μηνιαία συνδρομή μέσω του κινητού ή του διαδικτύου. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει 44 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, εκ των οποίων 5,5 εκατομμύρια είναι συνδρομητές, με έσοδα 140 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία αυξάνονται με ρυθμό περίπου 24% ετησίως. Όπως υποστηρίζει η Akazoo, το 80% των εσόδων της προέρχεται απ’ ευθείας από τους καταναλωτές, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από συνεργασίες με φορείς τηλεπικοινωνιών, κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού (OEM) και άλλους.

Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα την Δευτέρα 20 Απριλίου 2020 ο Γκάμπριελ Γκρέγκο της QCM, η Akazoo φέρεται να αποτελεί ένα σχέδιο πλουτισμού της διοίκησης εις βάρος των μετοχών της και προκύπτουν συντριπτικά στοιχεία, όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα οποία υποδηλώνουν ότι η Akazoo είναι απλώς μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με έδρα την Ελλάδα με αμελητέα βάση χρηστών και πωλήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Akazoo απασχολεί μόλις 26 υπαλλήλους, μεγάλο μέρος των οποίων έχει εργαστεί πρόσφατα σε άλλες εταιρείες οι οποίες έχουν αποδειχθεί αφερέγγυες (π.χ. Globo Plc1) ή ύποπτες (Velti).

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι οικονομικές καταστάσεις της Akazoo θυμίζουν αυτές των Folli Follie, Bio-on, Globo, εταιρείες που το QCM ξεσκέπασε στο πρόσφατο παρελθόν και οι οποίες παρουσίαζαν αναληθή στοιχεία. Και στην Akazoo φέρονται να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ κερδών και ταμειακών ροών, σημαντικές επενδύσεις σε πνευματική ιδιοκτησία και ένα επίπεδο εισπρακτέων λογαριασμών αρκετά μακριά από τα επίπεδα των ανταγωνιστών της. Επίσης, αν και η Akazoo ισχυρίζεται πως διαθέτει πωλήσεις 140 εκατομμυρίων δολαρίων, με 44 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και 5,5 εκατομμύρια συνδρομητές, φέρεται να έχει πληρώσει ουσιαστικά μηδενικούς φόρους τα τελευταία τέσσερα χρόνια τουλάχιστον, παρά το ότι ισχυρίζεται ότι έχει 21,7 εκατομμύρια δολάρια λογιστικό κέρδος.

Όπως τονίζει η QCΜ, ο όγκος των αναζητήσεων στο ίντερνετ για την Akazoo είναι αμελητέος, ενώ η κορύφωση των αναζητήσεων αυτών είχε σημειωθεί το 2011-2012 με την συντριπτική πλειοψηφία να προέρχεται από την Ελλάδα ή την Κύπρο και όχι από τις αναδυόμενες αγορές όπου η ίδια εταιρεία ισχυρίζεται πως είναι δημοφιλής και από τότε έχει συρρικνωθεί σχεδόν στο μηδέν. Όλα αυτά, όπως επισημαίνεται, ισχυροποιούν την άποψη ότι το μέγεθος, ο ρυθμός ανάπτυξης και η γεωγραφική εμβέλεια της Akazoo ενδέχεται να είναι εντελώς ψευδείς. Η QCM παρατηρεί επίσης πως η Akazoo έχει κλείσει τα περισσότερα (ίσως και όλα) τα γραφεία της εκτός Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών της γραφείων στο Λονδίνο.

Η Quintessential Capital Management καλεί τη Διοίκηση της Akazoo να απαντήσει στις αιτιάσεις του Fund και να μην αρκεστεί σε νομικές ενέργειες και απειλές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις