“Για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που δραστηριοποιούμαι στον κλάδο των πετρελαιοειδών, είδα τόσο απότομη και μεγάλη πτώση της ζήτησης και των τιμών”, είπε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Τζαννετάκης περιγράφοντας την “πρωτόγνωρη κατάρρευση διεθνώς της αγοράς”. Σύμφωνα με τον ίδιο η εταιρεία κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση με επιτυχία καθώς είχε την εμπειρία από την προηγούμενη δεκαετή περίοδο της ύφεσης και προετοιμάστηκε εγκαίρως.

«Ανθεκτικότητα και ευελιξία», τόνισε με έμφαση, αναφερόμενος στα δύο χαρακτηριστικά που επέδειξε η Motor Oil ενώ υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία της μεγάλης μείωσης σε επίπεδα ρεκόρ του δανεισμού αλλά και των μεγάλων γραμμών ρευστότητας που διαθέτει ο όμιλος. Αν και στο πρώτο δίμηνο μονάδες διύλισης της Motor Oil ήταν σε διαδικασία συντήρησης, εντούτοις σύμφωνα με τον κ. Τζαννετάκη, η εταιρία πέτυχε να προσαρμόσει τους όγκους παραγωγής και πωλήσεων της ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της αγοράς.

Ο αναπληρωτής CEO διαπιστώνει σταδιακή ανάκαμψη των πωλήσεων από τον Μάιο και σε σχετική ερώτηση των αναλυτών για τις προβλέψεις της ζήτησης αναφορικά με το καλοκαίρι, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος. Όπως εξήγησε η επιτυχία της Ελλάδας να διαχειριστεί την πανδημία δημιουργεί περιβάλλον εμπιστοσύνης για την έλευση τουριστών. Ήδη, η ζήτηση της βενζίνης ανεβαίνει και μάλιστα περισσότερο από το ντίζελ. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για τα αεροπορικά καύσιμα, ο κ. Τζαννετάκης σημείωσε τη δυσκολία της πρόβλεψης λόγω της αδυναμίας εκτίμησης της συχνότητας των πτήσεων.

Τέλος, επισήμανε τη θετική πορεία των εταιριών Coral και Avin, οι οποίες ανέβασαν μερίδια στην αγορά και βλέπουν να ανακάμπτουν οι πωλήσεις τους.

Τα οικονομικά στοιχεία

Ζημιές ύψους 96,68 εκατ. ευρώ μετά από φόρους εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο η Motor Οil από κέρδη 106,27 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις, καθώς υπέστη πλήγμα από την αποτίμηση των αποθεμάτων. Οι ζημιές που κατανέμονται στους μετόχους ανέρχονται σε 96,32 εκατ. ευρώ ή σε 0,87 ευρώ ανά μετοχή.

Τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν στα 1,648 δισ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση από τα 2,2 δισ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σημειώνεται ότι όπως αναφέρεται στις λογιστικές καταστάσεις, μέρος των αποθεμάτων αποτιμήθηκε στην καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία τους με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της Κατάστασης Συνολικού Εισοδήματος (κόστος πωληθέντων) του Ομίλου κατά 91,47 εκατ. ευρώ για την περίοδο 1/1-31/3/2020 ενώ η επιβάρυνση για τη συγκριτική περίοδο 1/1-31/3/2019 ήταν € 540 χιλιάδες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις