Ο υπουργός, ανέφερε πως από την ΔΕΗ θα φύγουν περίπου 5.000 εργαζόμενοι. Σημείωσε πως το προσωπικό της ΔΕΗ θα μειωθεί από τις 16.000 σε περίπου 12.000 υπαλλήλους, μαζί με κάποιες προσλήψεις που θα γίνουν, δίχως αυτό να έχει κόστος για τους καταναλωτές. “Η εθελούσια έξοδος δεν θα κοστίσει τίποτα στους φορολογούμενους και στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά θα καλυφθεί από την ΔΕΗ αποκλειστικά” τόνισε. “Γίνεται δραματικός περιορισμός του κόστους μισθοδοσίας” πρόσθεσε.

Στο τέλος Μαΐου, υπήρξε συμφωνία με την ΓΕΝΟΠ, για αποχώρηση περίπου 1.00ο εργαζομένων. Επρόκειτο για μισθωτούς που έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους έως την 31η Δεκεμβρίου, ανεξαρτήτως εάν έχουν θεμελιώσει πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Προβλεπόταν μπόνους 20.000 ευρώ πλέον της αποζημίωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ με την ολοκλήρωση της συζήτησης με τη γενική διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων της ΔΕΗ, η εισήγηση προς το Δ.Σ. στις 2 Ιουνίου, ημερομηνία έγκρισης της συμφωνίας, θα αφορά τους μισθωτούς που εργάζονται στα ορυχεία και στους σταθμούς της Δυτικής Μακεδονίας, στον Τομέα Συντήρησης Βορείου Ελλάδος, στο ΚΕΕ Πτολεμαΐδας, στη ΣΤΕ Καρδιάς, το προσωπικό της ΔΥΑΕ που εργάζεται στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας και όσους εργαζομένους ανήκουν στη Γενική Διεύθυνση Λιγνιτικής Παραγωγής αλλά έχουν έδρα τη Δυτική Μακεδονία.

Αντίστοιχη απόφαση θα ληφθεί και για τους μισθωτούς των θυγατρικών “Λιγνιτική Μελίτης” και “Λιγνιτική Μεγαλόπολης“. Η ΔΕΗ διατηρεί το δικαίωμα να παρατείνει, με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου, τη θητεία ορισμένων μισθωτών με βάση τις ανάγκες της έως 30 Ιουνίου 2021, με εξασφαλισμένο το μπόνους των 20.000 ευρώ κατά την αποχώρησή τους.

Σύμφωνα με την ΓΕΝΟΠ, το προσωπικό που εργάζεται στο ορυχείο Αμυνταίου όσο και στον ΑΗΣ Αμυνταίου και δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα τίθεται στη διάθεση των υπηρεσιών προκειμένου από 1ης Ιουνίου 2020 να γίνει η απόσπαση ή η οριστική μετακίνησή του.

Όσον αφορά τις καταγγελίες ότι εν μέσω πανδημίας η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα αντί να προχωρά σε διακανονισμούς βιώσιμους για τους καταναλωτές που δεν μπορούν να πληρώσουν,ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως η ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της κρίσης, έκανε εκπτώσεις σε ανάπηρους και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατάργησε εντελώς το πάγιο. “Η ΔΕΗ επέστρεψε οριακά στην κερδοφορία στο πρώτο τρίμηνο, αλλά δεν είναι μία ανθουσα επιχείρηση. Να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες των πολιτών αλλά να μην τινάξουμε στον αέρα και τον προϋπολογισμό” τόνισε.

Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα στη ΔΕΗ, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος, του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι από την αύξηση των τιμολογίων “ωφελήθηκαν οι ανταγωνιστές της εταιρείας που τρίβουν τα χέρια τους και τα γαλάζια golden boys που προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να δικαιολογήσουν τους παχυλούς τους μισθούς”.

“Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2020 δε δικαιολογούν θριαμβολογίες από τους κυρίους Χατζηδάκη και Στάσση, αλλά απαιτούν αντιθέτως σοβαρότητα και αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής για τη ΔΕΗ. Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις εκλογές, δεν υπάρχει ακόμη κανένα πλάνο για τη ΔΕΗ, την εταιρεία-πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος. Μοναδικό πλάνο της ΝΔ, οι υψηλές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τον Σεπτέμβριο του 2019, που αποτυπώνονται σε πολύ μικρότερη αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 7,1% (80,7 εκατ. ευρώ), αλλά και σε μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική και απώλεια συνεπών πελατών” σημείωσε.

“Τα αποτελέσματα δείχνουν μείωση όγκου πωλήσεων κατά 9,3% και απώλεια μεριδίου της αγοράς από το 77,1% πέρυσι στο 70,1%, ενώ ο κύριος Χατζηδάκης έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για “δωρεάν ιδιωτικοποίηση” και “εξυπηρέτηση συμφερόντων”. Ας μάς απαντήσει λοιπόν ποιος ωφελήθηκε από την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, εκτός από τους ανταγωνιστές της που τρίβουν τα χέρια τους και τα γαλάζια golden boys που προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να δικαιολογήσουν τους παχυλούς τους μισθούς.

Εκτός αν πανηγυρίζουν για τις θετικές επιπτώσεις εξωγενών και προσωρινών παραγόντων στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, δηλαδή τη σημαντική μείωση των τιμών φυσικού αερίου και τη χαμηλότερη χονδρεμπορική τιμή (Οριακή Τιμή Συστήματος) σε σχέση με την περσινή περίοδο.

Και ενώ το ΥΠΕΝ και η ΔΕΗ δεν έχουν κάνει τίποτα για τη στήριξη της οικονομίας όσον αφορά το κόστος ενέργειας, στη δύσκολη στιγμή της επανεκκίνησης, μετά την πανδημία, παρατηρούμε μείωση των συνολικών επενδύσεων της ΔΕΗ στα 78,1 εκατ. ευρώ από τα 204,1 εκατ. ευρώ πέρυσι, καθώς και μείωση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε 4,2 εκατ. ευρώ από 223 εκατ. ευρώ πέρυσι”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις