Το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών για κρατικά ομόλογα αποτυπώνεται στην έκδοση του νέου 10ετους του ελληνικού δημοσίου. Οι προσφορές υπερβαίνουν ήδη τα 13 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, γεγονός που γεννά προσδοκίες και για ένα ικανοποιητικό επιτόκιο.

Το ελληνικό δημόσιο άνοιξε σήμερα το πρωί βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο αναφοράς, λήξεως στις 16 Ιουνίου 2023 με αναδόχους της έκδοσης να έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan.

Το αρχικό επιτόκιο της έκδοσης τοποθετείται στο Mid Swap + 170/175bps δηλαδή στο 1,65% με 1,70%, καθώς το mid swap για την 10ετία διαμορφώνεται σήμερα στις -0,05 μονάδες βάσης.

Σε ό,τι αφορά το τελικό επιτόκιο, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου (λήξης 2029) να διαμορφώνεται σήμερα στο 1,39% και στα χαμηλά τριών μηνών και το spread στις 172 μονάδες βάσης, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ο νέος τίτλος μπορεί να πετύχει ένα επιτόκιο της τάξης του 1,5% – 1,6%.

Στόχος είναι η άντληση 2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς μετά τον Ιούλιο θα αρχίσουν να εισρέουν ευρωπαϊκά κονδύλια.

Αν και το νέο χρέος θα προστεθεί στα 361,8 δισ. ευρώ του υφιστάμενου χρέους οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα το δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, ωστόσο το γεγονός πως τα 2,5 δισ. ευρώ θα αντληθούν με επιτόκιο που είναι χαμηλότερο από το ετήσιο μεσοσταθμικό επιτόκιο εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους που σήμερα διαμορφώνεται στο 1,94%, είναι κάτι που συμβάλει σε πιο βιώσιμο χρέος σε μακροπρόθεσμη βάση.

Την έκδοση είχε προαναγγείλει, σε συνέντευξή του, πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι τα ποσά αυτά που δανείζεται το κράτος χρησιμοποιούνται -μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης- για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης.

Η απόφαση της Κριστίν Λαγκάρντ να ενισχύσει περαιτέρω το έκτακτο πρόγραμμα PEPP, στα 1,35 τρισ. ευρώ, αλλά και να στείλει το μήνυμα πως η στήριξη στη ζώνη του ευρώ θα είναι «χωρίς όριο» έχει κρατήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Μεταξύ των πλέον ευνοημένων είναι οι κρατικοί τίτλοι της Ελλάδας, που επιδίδονται σε ράλι το τελευταίο διάστημα.

Η ΕΚΤ είχε αγοράσει έως το τέλος του Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), ελληνικά ομόλογα αξίας 4,69 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στην τελευταία συνεδρίασή της αποφάσισε την αύξηση των κονδυλίων για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας κατά 600 δισ. ευρώ, στο 1,35 δισ. ευρώ συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα, στηρίζοντας έτσι το κόστος δανεισμού της χώρας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις