Ο χρυσός έφθασε σήμερα στην τιμή-ρεκόρ των 1.930,48 δολαρίων ανά ουγγιά, επιβεβαιώνοντας την ιδιότητα του περιουσιακού στοιχείου που αποτελεί ασφαλές καταφύγιο εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς η υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος των ΗΠΑ συμβάλλει στην αύξηση της αξίας του.

Η τιμή του χρυσού, η οποία ανεβαίνει πάνω από 1% στις αγορές της Ασίας, ενδέχεται προσεχώς να σπάσει το φράγμα των 2.000 δολαρίων, σύμφωνα με αναλυτές.

Την ώρα που η κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού δεν σταματά να επιδεινώνεται σε πολλές χώρες, οι επενδυτές μοιάζουν να δίνουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους σε έναν πόρο που αποτελεί προαιώνιο ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης.

Τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που αποφάσισε να λάβει η Federal Reserve, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ωθούν προς τα κάτω το αμερικανικό νόμισμα, κάνοντας ακόμη ελκυστικότερο τον χρυσό.

Πάντως, καθώς η τιμή του πολύτιμου μετάλλου εκφράζεται στο δολάριο, είναι συχνά ακριβότερος για όσους χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ της τιμής του χρυσού ήταν τα 1.921,18 δολάρια ανά ουγγιά και είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2011.

Ο «γκουρού» των αγορών, Μαρκ Μόμπιους, τάχθηκε με κατηγορηματικό τρόπο υπέρ των επενδύσεων σε χρυσό, λέγοντας ότι όταν τα επιτόκια είναι στο μηδέν ή κοντά στο μηδέν ο χρυσός είναι ένα ελκυστικό επενδυτικό μέσο, επειδή δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το γεγονός ότι δεν παίρνεις τόκο από την επένδυσή σου, ενώ πρόσθεσε ότι η τιμή θα ανεβαίνει όσο εντείνονται οι αβεβαιότητες στις αγορές. «Θα αγόραζα τώρα (σ.σ.: στις υψηλές τιμές που διαμορφώνονται) και θα συνέχιζα να αγοράζω», είπε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του Bloomberg.

Η Έιλι Ονγκ από το Bloomberg Intelligence ανέφερε σε σημείωμα για το χρυσό ότι το ράλι μπορεί να συνεχισθεί και το 2021, λόγω των ανησυχιών για το δολάριο και των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων, σε ένα περιβάλλον όπου θα διατηρηθούν πολύ χαμηλά τα επιτόκια. Η UBS ανέβασε την πρόβλεψή της για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του χρυσού στα 2.000 δολ. ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις