Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά δε πως θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 2022 για να εξισορροπηθεί η γενικότερη οικονομική πτώση του 2020, παρά την αρωγή από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε ερώτηση σχετικά με την πρόβλεψη για ύφεση 8%, που αναθεωρήθηκε από την προηγούμενη πρόβλεψη για μηδενι μηδενική ανάπτυξη, αναφέρει:  “Όσον αφορά, την τελευταία μας εκτίμηση, η οποία αναφερόταν σε ύφεση περίπου 8%, δεν υπάρχει λόγος, επί του παρόντος, να την αναθεωρήσουμε, διότι, με βάση τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του έτους η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος συρρίκνωσης στην Ευρωζώνη ήταν 9,0%, και ειδικότερα στην Πορτογαλία 9,3%, στην Ιταλία 11,7%, στη Γαλλία 12,3% και στην Ισπανία 13,1%. Φυσικά η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και οι δυσκολίες παραμένουν. Ενώ είναι γεγονός ότι η μεγάλη συμβολή του τουρισμού καθιστά το τρίτο τρίμηνο του έτους ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική οικονομία. Συνεπώς υπάρχει πιθανότητα, ανάλογα με τις εξελίξεις, οι εκτιμήσεις μας να αναθεωρηθούν“.

Και προσθέτει: “Σε κάθε περίπτωση όμως η ελληνική οικονομία, στο σύνολο του έτους, αναμένεται να κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα σε σύγκριση με πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη και το 2021 να επιτύχει ισχυρή ανάκαμψη αξιοποιώντας τους πολλούς διαθέσιμους πόρους, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της φετινής απώλειας”.

Ερωτηθείς, γιατί παρά το γεγονός πως υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα 37,7 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους κρίσιμους τομείς της Παιδείας και της Υγείας, ανέφερε: “Στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με δημοσιονομικά μέτρα και μέτρα τόνωσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Μέτρα που συνολικά θα ξεπεράσουν τα 24 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Στην Υγεία, όπου από το 2015 και μετά δεν είχαν γίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προχωρήσαμε σε περίπου 6.200 προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτών. Οι περισσότεροι από αυτούς θα μονιμοποιηθούν. (…) Στην Εκπαίδευση η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς 4.500 εκπαιδευτικών και ειδικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή. Επιπροσθέτως ολοκληρώνονται άμεσα 10.500 μόνιμοι διορισμοί στη Γενική Εκπαίδευση”.

“Δεν συμμεριζόμαστε καταστροφολογίες”

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, αναφέρει: “Χτίσαμε ταμειακά διαθέσιμα, σε συνθήκες ιδιαίτερης υγειονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Με την παραπάνω στρατηγική, η οποία επικροτήθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην 7η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, έχουμε διασφαλίσει πόρους που ανέρχονται, αυτή τη στιγμή, στα 37,7 δισ. ευρώ”.

“Δεν συμμεριζόμαστε τις – εκ μέρους ορισμένων – καταστροφολογίες, αλλά απεναντίας λειτουργούμε ρεαλιστικά και σταθεροποιητικά, για την οικονομία και την κοινωνία. Εργαζόμαστε προκειμένου να ανταποκριθούμε στην απευκταία μακρά παράταση της πρωτόγνωρης δοκιμασίας, και να διασφαλίσουμε εφεδρείες για ένα μέλλον γεμάτο προκλήσεις”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις