«Βροχή» είναι οι καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες και παραβάσεις σε σχέση με το δώρο των Χριστουγέννων. Εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι άλλοτε δεν τους καταβάλλεται και υπάρχουν και εκείνοι που λένε πως οι εργοδότες τούς το πληρώνουν και μετά τους ζητούν να το επιστρέψουν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργατικών κέντρων και των ομοσπονδιών, που συλλέγουν διαρκώς στοιχεία και καταγγελίες, ούτε το 20% των εργαζομένων δεν έλαβε το δώρο Χριστουγέννων!

Μάλιστα, εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι οι εργοδότες βρίσκουν διάφορες ευφάνταστες δικαιολογίες προκειμένου να αιτιολογήσουν τη μη καταβολή του δώρου, ένα γεγονός, όπως προβλέπει ο νόμος, μπορεί να κινήσει την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ δεν λείπουν και καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε αρκετές περιπτώσεις έχει τεθεί εκτός λειτουργίας!

Όπως έχει αναφερθεί σε αρκετές περιπτώσεις, το τηλέφωνο καταγγελιών 15512 στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας λειτουργεί με ώρες Δημοσίου και όχι όλο το 24ωρο, με αποτέλεσμα χθες κάποιοι εργαζόμενοι που διαπίστωσαν το μεσημέρι ότι δεν πήραν δώρο να μην μπορούν να το καταγγείλουν ανώνυμα προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος, καθώς άκουγαν με έκπληξη τον τηλεφωνητή του ΣΕΠΕ να λέει ότι λειτουργεί μόνο 10 π.μ. με 2 μ.μ.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι υπάλληλοι βρίσκονται σε πλασματική αναστολή, καθώς η επιχείρηση τους ζητάει να εργαστούν κανονικά υπό την απειλή ότι θα αναστείλει τη λειτουργία της!

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιχειρηματίες – εργοδότες δηλώνουν απειλητικά στους εργαζόμενους ότι δεν έχουν χρήματα για την καταβολή του δώρου και τους δίνουν ως μοναδική επιλογή την υποβολή καταγγελίας στην αστυνομία. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις εργοδοτών που κατέβαλαν ένα μέρος του δώρου και το υπόλοιπο υποσχέθηκαν να το αποπληρώσουν έως το τέλος του έτους ζητώντας την κατανόηση του προσωπικού.

Και δώρον άδωρο λόγω επιστροφής με το ζόρι…

Πολλές είναι οι περιπτώσεις των εργοδοτών που ζήτησαν από το προσωπικό τους να επιστρέψουν μέρος ή και ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων που πιστώθηκε στους λογαριασμούς τους, ενώ άλλοι ζήτησαν τμήμα από το δώρο που κατέβαλε το κράτος για τους μήνες που ήταν σε αναστολή από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο.

ΓΣΕΕ: Μήνυση και αυτόφωρο

Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στην περίπτωση μη καταβολής του δώρου μπορούν να υποβάλουν μήνυση και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

«Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατόν, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες».

«Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Χριστουγέννων μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων» καταλήγει η ΓΣΕΕ.

Και συστάσεις από Βρούτση…

Ο υπουργός Εργασίας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ απευθύνθηκε προς τους εργοδότες καλώντας τους να μην εκβιάζουν εργαζόμενους, είτε αξιώνοντας από αυτούς την αποζημίωση ειδικού σκοπού, είτε απαιτώντας να πάνε στη δουλειά, ενώ βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Όπως είπε, μετά την ψήφιση του χθεσινού νόμου, να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν καταχρηστικές συμπεριφορές, γιατί το ΣΕΠΕ είναι εδώ και δέχεται καταγγελίες ακόμη και ανώνυμες, τις οποίες εξετάζει ενδελεχώς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις