Μετά την σημαντική απώλεια του χριστουγεννιάτικου τζίρου και με τις οικονομικές υποχρεώσεις να συσσωρεύονται, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι και επαγγελματίες ενδέχεται να κατεβάσουν διά παντός ρολά.

Οι προβλέψεις έρευνας της Opinion Poll για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, είναι απογοητευτικές. Λουκέτο αναμένεται να βάλει μία στις τέσσερις επιχειρήσεις το 2021. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατακόρυφα στο 41,7% σε εκείνες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και στο 34% στο εμπόριο.

Η έρευνα αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής

Το 86% των επιχειρήσεων έχει υποστεί οικονομική ζημιά από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, ενώ το 80% αναμένει ότι η ζημιά αυτή θα επιβαρυνθεί από το δεύτερο lockdown.

Ιδιαίτερα φαίνεται να πλήττονται οι πιο μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν έναν έως έξι εργαζομένους, αφού το 91,8% από αυτές δηλώνουν σοβαρές ζημιές σ’ αυτή την περίοδο.

Απολύσεις

Ένα μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών δηλώνει ότι, αν δεν βάλει λουκέτο, θα δρομολογήσει απολύσεις.
Το 24% θεωρεί αυτό το ενδεχόμενο πιθανό ή πολύ πιθανό, ενώ ειδικά στον κλάδο της εστίασης οι μισές επιχειρήσεις, το 49,5%, δηλώνουν ότι θα απολύσουν εργαζομένους.

Στο εμπόριο, τον κλάδο που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της ελληνικής οικονομίας, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 22,7%. Πολύ πιο υψηλά είναι τα ποσοστά στις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από έξι άτομα.

Υποσχέσεις για στήριξη

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έκανε λόγο για νέο οικονομικό πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία. Οι επιχειρήσεις θα αποζημιώνονται για τις δαπάνες που τρέχουν και υποχρεώθηκαν να πραγματοποιήσουν κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Σφίγγουν οι υποχρεώσεις

Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις που «τρέχουν» στις επιχειρήσεις, η έρευνα που διενήργησε η Opinion Poll μας λέει ότι:

  • Το 14% των επιχειρήσεων έχει στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που δεν μπορεί να ικανοποιήσει. Μεγαλύτερο φαίνεται να είναι το πρόβλημα των οφειλών σε εφορία, ΙΚΑ κ.λπ., αφού το ποσοστό όσων έχουν οφειλές που δεν μπορούν να τις ικανοποιήσουν φτάνει το 29%.
  • Το 66% θεωρεί ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις συσσωρευμένες οφειλές προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κ.λπ., και το 29% δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει. Γι’ αυτό και το 88% «ενοποιείται» στην πρόταση για διαγραφή τουλάχιστον τμήματος των οφειλών αυτών, ενώ το 94,1% συμφωνεί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50%.
  • Μόνο το 11% θεωρεί ότι οι τράπεζες έχουν βοηθήσει σ’ αυτή την περίοδο με παροχή δανείων για κεφάλαιο κίνησης με μεγαλύτερη ευελιξία και λιγότερη γραφειοκρατία. Το 75,6% έχει αρνητική άποψη.
  • Για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα: το 33% τον θεωρεί πραγματική δεύτερη ευκαιρία και ότι θα βοηθήσει στη ρύθμιση των χρεών και τη σωτηρία πρώτης κατοικίας. Το 32% έχει αντίθετη άποψη, ενώ το 35% δεν παίρνει θέση. Το 20% δηλώνει ότι θα αξιοποιήσει τον νέο νόμο για τη ρύθμιση χρεών του, ενώ το 57% δηλώνει όχι. Το 23% δεν παίρνει θέση.
  • Όσον αφορά ειδικά την πρώτη κατοικία, το 36% θεωρεί ότι η αφαίρεση ακίνητης περιουσίας, η μίσθωση για δώδεκα χρόνια και η δυνατότητα αγοράς του ακινήτου μετά τη δωδεκαετία χωρίς την αφαίρεση των μισθωμάτων είναι μια καλή ρύθμιση. Την αντίθετη άποψη έχει το 39% και το 25% δεν παίρνει θέση.

Σημαντικό είναι το εύρημα ότι 45% θεωρεί πως, όταν ένας επιχειρηματίας πτωχεύει, μπορεί να έχει μια δεύτερη ευκαιρία να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Το 46% έχει αντίθετη άποψη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις