Ενώ οι απώλειες μόνο των επιχειρήσεων να αναμένεται να αγγίξουν τα 50 δισ. ευρώ για το 2020, η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση της έναρξης ισχύος του Πτωχευτικού Κώδικα.

Η ισχύς του νέου Πτωχευτικού παρατείνεται για την 1η Ιουνίου 2021 σε ό,τι αφορά φυσικά πρόσωπα, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, με περιουσία έως 350.000 ευρώ.

Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα, με περιουσία άνω των 350.000 ευρώ και κύκλο εργασιών άνω των 700.000 ευρώ, παρατείνεται για δύο μήνες, με έναρξη ισχύος την 1.3.2021.

Το ζήτημα όμως παραμένει καυτό, καθότι τα χειρότερα από οικονομικής άποψης είναι μπροστά, τόσο για τους εργαζομένους, όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πτωχεύσεις

Βάσει του Πτωχευτικού, μπορούν να πτωχεύσουν όσοι έχουν χρέη άνω των 30.000 ευρώ. Επιπλέον θα πρέπει να είναι σε καθυστέρηση τουλάχιστον 6 μηνών το 40% των συνολικών υποχρεώσεων προς κάθε πιστωτή (Δημόσιο, τράπεζες, ταμεία).

Την ίδια ώρα, όμως, αίτηση πτώχευσης μπορούν να υποβάλουν και οι πιστωτές εάν τα χρέη προς αυτούς υπερβαίνουν το 30% της συνολικής αξίας των οφειλών.

Για να πτωχεύσει κάποιος, ρευστοποιείται το σύνολο της ακίνητης και κινητής περιουσίας του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας. Από εκεί και πέρα, ο οφειλέτης απαλλάσσεται από τα χρέη του ύστερα από ένα έτος εάν ρευστοποιήθηκε η περιουσία του και ταυτόχρονα η αξία της υπερβαίνει το 10% των συνολικών οφειλών και είναι μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ. Διαφορετικά θα απαλλαγεί έπειτα από τρία έτη τόσο από τα χρέη όσο και από την ιδιωτική του περιουσία.

Φινάλε προστασία για την κύριας κατοικία

Όσοι χαρακτηρίζονται ευάλωτοι (εισόδημα 7.000 – 21.000 ευρώ, ακίνητη περιουσία 120.000 – 180.000 ευρώ, κινητή περιουσία 7.000 – 21.000 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού κ.ά.) θα μπορούν ενδεχομένως να παραμείνουν στο σπίτι τους, πληρώνοντας όμως ενοίκιο σε έναν ιδιωτικό φορέα, στα «χέρια» του οποίου θα έχει περάσει η κατοικία.

Η διάρκεια της ενοικίασης θα είναι 12 έτη. Ο ιδιωτικός φορέας μπορεί να «πετάξει» έξω τον μισθωτή εάν ο τελευταίος καθυστερήσει τρία ενοίκια, και μετά την όχλησή του δεν εξοφλήσει το ληξιπρόθεσμο χρέος εντός ενός μηνός.

Μετά τη λήξη των 12 ετών της μίσθωσης δίνεται η δυνατότητα στον μισθωτή να επαναγοράσει την κατοικία του στις τρέχουσες εμπορικές τιμές. Και χωρίς να αφαιρείται το ποσό που έχει αποπληρωθεί στο δάνειο, αλλά ούτε και τα ενοίκια, κάτι το οποίο θα κάνει δυσβάσταχτο σε οποιονδήποτε να ξαναγοράσει το ίδιο του το σπίτι πληρώνοντάς το ξανά από την αρχή.

Οι εκκρεμείς υποθέσεις του Ν. Κατσέλη

Η κυβέρνηση θέσπισε τον Νόμο 4745/2020 με στόχο να θέσει εκτός δικαστικής προστασίας όσους από τους οφειλέτες προσέφυγαν στο δικαστήριο, προκειμένου να περισώσουν την κατοικία τους. Ουσιαστικά στα μέσα Ιανουαρίου αρχίζουν να εκπνέουν οι σχετικές προθεσμίες για την υποβολή των αιτήσεων για τις περίπου 70.000 εκκρεμείς υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη.

Το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων δεν θα φτάσουν στις αίθουσες των ειρηνοδικείων, καθώς με την υποβολή της αίτησης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποδεχτούν πλήρη άρση του τραπεζικού και του φορολογικού τους απορρήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης της Ν.Δ. απαιτεί από τον οφειλέτη να προσκομίσει ο ίδιος δικαιολογητικά έως και 3 έτη πριν την πρώτη οφειλή, της οποίας ζητά τη ρύθμιση, καθώς και πληθώρα άλλων εγγράφων, τα οποία είναι τις περισσότερες φορές πολύ δύσκολο να καταφέρει να προσκομίσει.

Μέχρι να θεσπιστεί ο συγκεκριμένος νόμος, ο οφειλέτης εξέταζε μάρτυρα, είτε κατέθετε ο ίδιος ως μάρτυρας για να αποδείξει τον ισχυρισμό του. Με το νέο καθεστώς η δίκη διεξάγεται μόνον με έγγραφα, χωρίς μάρτυρες, γεγονός που αφαιρεί από τον διάδικο την ευχέρεια απόδειξης των ισχυρισμών του.

Εν ολίγοις τίθενται εκτός δικαστικής προστασίας όσοι πολίτες δεν πρόλαβαν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την επικαιροποίηση της αίτησής τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις