Συνεχίζεται η «βουτιά» των διεθνών αγορών με τους δείκτες των χρηματιστηρίων να βρίσκονται στο «κόκκινο» και τα ομόλογα να εκτινάσσονται.

Η αγορά της ενέργειας «βλέπει» επίσης μεγάλες αυξήσεις τιμών και αναλυτές μιλούν για δυσοίωνες ενδείξεις, για μια ύφεση το 2022 που ενδέχεται να αποτελέσει τη χειρότερη εδώ και μια δεκαετία και πλέον.

Καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και ενώ οι κυρώσεις στη Ρωσία και τους ενεργειακούς της πόρους φέρνουν νέες αναταράξεις, η ύφεση αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη εξαιτίας των αυξήσεων επιτοκίων που βρίσκονται στα σχέδια των κεντρικών τραπεζών, ως απάντηση στην ανεξέλεγκτη πορεία του πληθωρισμού.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν περαιτέρω την Τρίτη εν μέσω φόβων ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε επιθετική νομισματική πολιτική όσο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός.

Ανησυχία φέρνει στις αγορές το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων

Τα παγκόσμια χρηματιστήρια υπέστησαν σοβαρές αναταραχές, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στην πιθανότητα για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό.

Οι μετοχές στη Wall Street υποχώρησαν την Τρίτη, καθώς η αγορά πάλευε να ανακάμψει από την απότομη πτώση της Δευτέρας.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε μικρές απώλειες, όπως και ο Ο S&P και ο Nasdaq Composite σημείωσε μικρή 0,3%. Το βράδυ της Δευτέρας,, ο S&P500, μαζί με τον Nasdaq εισήλθαν σε περιοχή «bear market» που σημαίνει ότι υποχώρησαν περισσότερο από 20% σε σχέση με το πιο πρόσφατο υψηλό τους.

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν οι τιμές των μετοχών και στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς καταγράφηκαν μεγάλες απώλειες, με την αγορά να υποχωρεί προς τα επίπεδα των 820 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 822,84 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 4,60%. Απώλειες καταγράφηκαν και για τον γαλλικό CAC αλλά και στο βρετανικό χρηματιστήριο. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,2%,, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,25% στις 7.127 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,91% στις 13.304 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,20% στις 5.949 μονάδες.

Πληθωρισμός και πόλεμος στην Ουκρανία φέρνουν αναταραχές στην αγορά

Οι ανησυχίες ότι τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού θα οδηγήσουν τις κεντρικές τράπεζες σε επιθετική νομισματική πολιτική έχουν προκαλέσει σοβαρές διακυμάνσεις στις παγκόσμιες αγορές, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο η πολιτική αυτή να οδηγήσει τις μεγάλες οικονομίες σε σημαντική ύφεση. Παράλληλα, ο πληθωρισμός τροφοδοτείται και από την αύξηση του κόστους που έχουν προκαλέσει τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αυτήν την εβδομάδα οι αγορές αναμένουν τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Επίσης, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας θα ανακοινώσει την της απόφαση για τα επιτόκια την Πέμπτη. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η BCB της Βραζιλίας συνεδριάζει επίσης αυτή την εβδομάδα.

Σημαντική υποχώρηση καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων

Η αύξηση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τον σταδιακό περιορισμό της ρευστότητας (μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης) διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα. Ισχυρότερες πιέσεις δέχονται το ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου με αποτέλεσμα το περιθώριο των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών να ξεπεράσει το 3%.

Στην ελληνική αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε στη διάρκεια της ημέρας το 4,7% καταγράφοντας μία αύξηση της τάξεως των 300 μονάδων βάσης (ή 3% από την αρχή του έτους). Αναλόγως κινείται και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία έχει ξεπεράσει το 3,65%.

Σημαντική επιδείνωση εμφανίζουν και τα ιταλικά ομόλογα (η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έχει ξεπεράσει το 4,4%), καθώς η χώρα διαθέτει το δεύτερο υψηλότερο Δημόσιο Χρέος μετά την Ελλάδα.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, σπάζοντας το φράγμα των 1,05 δολαρίων. Νωρίς το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,0426 δολ. από το επίπεδο των 1,0428 δολ που άνοιξε η αγορά.

Η Gazprom μείωσε τη ροή αερίου στην Ευρώπη – Στα ύψη το φυσικό αέριο

Άνοδο κατέγραψαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, που έκλεισε με αύ ξηση 18,7%, σε 99 ευρώ ανα MWh μετά από την ανακοίνωση της Cazprom ότι μείωσε κατά 40% την ροή αερίου στον αγωγό Nordstream προς την Γερμανία.

Η μείωση ήρθε σε συνέχεια της απόφασης του γερμανικού ομίλου Siemens να εξαγάγει προς την Ρωσία αναγκαίο εξοπλισμό.

«Οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream δεν μπορούν να διασφαλισθούν παρά μέχρι το επίπεδο των 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως, έναντι των προβλεπόμενων 167 κυβικών μέτρων ημερησίως», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Gazprom που αναρτήθηκε στο Telegram.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε υψηλά ρεκόρ, σε επίπεδα που σπάνια παρατηρούνται τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με τους New York Times.

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία πουλά λιγότερο πετρέλαιο εν μέρει λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες μεγάλες οικονομίες. Αυτό μείωσε τις παγκόσμιες προμήθειες και οδήγησε σε άλμα στις τιμές.

Ο σημαντικότερος παράγοντας που οδηγεί στην άνοδο αυτή είναι η τιμή του αργού πετρελαίου.

«Το ακριβό πετρέλαιο γίνεται ακριβό αέριο», γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης.

Άνοδο κατέγραψε και το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη καθώς η παγκόσμια προσφορά αντιστάθμισε τις ανησυχίες ότι η ζήτηση καυσίμων θα πληγεί από μια πιθανή ύφεση και τους νέους περιορισμούς για την COVID-19 στην Κίνα.

Το αργό Brent σημείωσε άνοδο 1,37 δολ. ή 1,1%, στα 123,64 δολ. το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε 1,22 δολάρια ή 0,9% στα 122,05 δολάρια το βαρέλι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέψουν να συνεχιστούν μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου ορισμένες ρωσικές συναλλαγές που σχετίζονται με την ενέργεια, με τις τράπεζες Sberbank, VTB Bank, Alfa-Bank και διάφορες άλλες ρωσικές οντότητες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις