Όλα τα πιθανά σενάρια για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανάμεσα στους βρίσκεται και ένα προσωρινό «ευέλικτο» όριο στην τιμή του ολλανδικού TTF (Title Transfer Facility ή Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, που αποτελεί σήμερα την τιμή αναφοράς για την Ευρώπη), σύμφωνα με όσα δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

«Ένας δρόμος προς τα εμπρός θα ήταν να εξετάσουμε έναν ευέλικτο περιορισμό τιμολόγησης σε σχέση με το TTF με τρόπο που θα συνεχίσει να εξασφαλίζει την προμήθεια φυσικού αερίου, κυρίως LNG, στην Ευρώπη», δήλωσε σε συνεδρίαση της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το βράδυ της Τρίτης.

Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν προσωρινό, σύμφωνα με την Επίτροπο, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βρει έναν εναλλακτικό δείκτη τιμών έναντι του TTF. Μάλιστα, η Κάντρι Σίμσον πρόσθεσε ότι ένα ευρύ πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου ενέχει κινδύνους και οποιαδήποτε παρέμβαση στην αγορά θα πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η ζήτηση φυσικού αερίου δεν θα αυξηθεί.

Παράλληλα, η Επίτροπος ανέφερε τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ως προς τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου, παραδείγματα από τα οποία πρέπει να μάθει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μπορούμε σίγουρα να μάθουμε από την εμπειρία τους. Τα μέτρα δεν είναι αυτόματα κατάλληλα για την Ευρώπη» είπε, επικαλούμενη τους πολλούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ιβηρική χερσόνησο, τους οποίους πολλές χώρες της Ε.Ε. δεν διαθέτουν.

Η κ. Σίμσον υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. διαθέτει αρκετά αποθέματα για να βγει ο χειμώνας χωρίς ρωσικό αέριο, εφόσον ο καιρός είναι ήπιος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις