Άλμα έκανε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς έχει αυξηθεί η ζήτηση για θέρμανση.

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιανουάριο (TTF) αυξήθηκε 5% στα 157 ευρώ η μεγαβατώρα λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της αγοράς, συνεχίζοντας την ανοδική τάση που καταγράφει τον Δεκέμβριο.

Αντίθετα, οι τιμές του πετρελαίου ακολουθούν πτωτική τροχιά, εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας που περιορίζει τη ζήτηση και αύξησης της παραγωγής των ΗΠΑ.

Ειδικότερα η τιμή του πετρελαίου μπρεντ έκλεισε χθες κοντά στα 77 δολάρια το βαρέλι που είναι το χαμηλότερο επίπεδο του 2022. Σήμερα το πρωί σημειώνει μικρή άνοδο αλλά κινείτο κάτω από τα 78 δολάρια.

Βαρίδι για τις τιμές η μείωση της ζήτησης

Αναλυτής της IG που μίλησε στο Reuters ανέφερε ότι οι ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση θα παραμείνουν ένα βαρίδι για τις τιμές του πετρελαίου, ενώ οι παράγοντες που τις πιέζουν ανοδικά, όπως οι ελπίδες για μία επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας μετά τη σταδιακή κατάργηση περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, φαίνεται ότι είχαν πρόσκαιρο αντίκτυπο.

Αύξηση παραγωγής και αποθεμάτων των ΗΠΑ

Η παραγωγή αργού των ΗΠΑ αυξήθηκε στα 12,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης (ΕΙΑ).

Επιπλέον, ενώ τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, τα αποθέματα βενζίνης και διυλισμένων προϊόντων εκτινάχθηκαν, εντείνοντας τις ανησυχίες για μείωση της ζήτησης.

Τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,3 εκατ. βαρέλια στα 219,1 εκατ. βαρέλια και άλλων διυλισμένων προϊόντων, όπως του ντίζελ και του πετρελαίου θέρμανσης – εκτινάχθηκαν κατά 6,2 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την ΕΙΑ.

Εξάλλου στη σημερινή μικρή άνοδο των τιμών συνέβαλαν τα στοιχεία που έδειξαν ότι η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο στο τρίτο τρίμηνο.

Ασμάτογλου: Έχουμε πτωτική πορεία

Ο Αντιπρόεδρος Πρατηριούχων Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου μιλώντας στο OPEN τόνισε ότι έχουμε πτωτική πορεία στις τιμές των καυσίμων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις