Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων λαμβάνουν χώρα από τους αρμόδιους φορείς και το υπουργείο Εργασίας για τη διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, σύμφωνα με τις προτάσεις των εμπλεκόμενων φορέων, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να διαμορφωθεί από 753 ευρώ έως 826 ευρώ, ενώ η ημερομηνία ισχύος του θα είναι η 1η Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προτάσεις των φορέων θα αξιολογηθούν και θα εκτιμηθούν από το υπουργείο Εργασίας.

Το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ αποκαλύπτει τα ποσά που έχει προτείνει κάθε εμπλεκόμενος φορέας, μαζί με τις προϋποθέσεις που θέτουν, ώστε να είναι λειτουργική η αύξηση που τελικά θα αποφασιστεί.

Συγκεκριμένα:

  • Η ΓΣΕΕ προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ.
  • Η Τράπεζα της Ελλάδας σημειώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με οποιαδήποτε αύξηση κάτω από το ύψος του πληθωρισμού, κάτι που σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός πηγαίνει έως τα 780 ευρώ.
  • Το ΚΕΠΕ προτείνει να φτάσει ο κατώτατος μισθός από 760 έως 780 ευρώ. Η πρόταση του ΚΕΠΕ είναι πιο σημαντική, καθώς είναι ο φορέας που θα συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις και θα κάνει την τελική εισήγηση στο υπουργείο. Σημειώνει, δε, ότι οι αμοιβές πάνω από 780 ευρώ χάνουν το αφορολόγητο, κάτι που σημαίνει απώλεια στο συνολικό εισόδημα.
  • Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει αύξηση 8-10%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται μεταξύ 770 και 784 ευρώ.
  • Η ΕΣΕΕ προτείνει αύξηση 7%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 763 ευρώ.
  • Ο ΣΕΤΕ προτείνει αύξηση του κατώτατου στα 753 ευρώ.
  • Οι εργοδοτικοί φορείς (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) δέχονται την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά ζητούν περαιτέρω μείωση του ασφαλιστικού κόστους και μείωση της φορολογίας, προτείνοντας την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Οι παραπάνω προτάσεις θα συγκεντρωθούν από το ΚΕΠΕ, το οποίο θα καταθέσει την τελική του πρόταση στον υπουργό Εργασίας.

Στη συνέχεια, ο Κωστής Χατζηδάκης θα αξιολογήσει, σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό και τους εμπλεκόμενους υπουργούς, τις προτάσεις και στις 10 Μαρτίου, θα υποβάλει την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Η απόφαση της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις