Εφορία: 3 στους 10 πέτυχαν «κούρεμα» ή και διαγραφή προστίμων - Στα δικαστήρια το 40% των υποθέσεων
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις προσφυγές στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Το δίκιο τους βρήκαν τρείς στους δέκα φορολογούμενους που προσέφυγαν στην ΑΑΔΕ στο πρώτο τετράμηνο του έτους αμφισβητώντας το «ραβασάκι» της εφορίας για παραβάσεις με αποτέλεσμα να γλυτώσουν έξτρα φόρους, προσαυξήσεις και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2025 από τις 2.913 ενδικοφανείς προσφυγές που παραπέμφθηκαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), εξετάστηκαν οι 1.969 και στις 577 δικαιώθηκαν οι φορολογούμενοι κερδίζοντας ολική ή μερική διαγραφή πρόσθετων φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων.
Στην αντίπερα όχθη 1.368 προσφυγές απορρίφθηκαν από τη ΔΕΔ πολλές από τις οποίες είχαν υποβληθεί από ελεύθερους επαγγελματίες για ακύρωση του τεκμαρτού συστήματος υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματός τους. Επίσης, 15 προσφυγές απορρίφθηκαν σιωπηρώς, επειδή εξέπνευσε το περιθώριο των 120 ημερών για την εξέτασή τους και 9 υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων.
Μεγάλος αριθμός από τους φορολογούμενους που η αίτησή τους απορρίφθηκε από τη ΔΕΔ, προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το 40,7% των προσφυγών που δεν γίνονται δεκτές από τη ΔΕΔ καταλήγουν στις δικαστικές αίθουσες.
Σχεδόν 100 χιλιάδες προσφυγές από το 2013
Σημειώνεται ότι από το 2013 που άρχισε να λειτουργεί η ΔΕΔ έως και το πρώτο τρίμηνο του 2025, έχουν υποβληθεί συνολικά 96.162 ενδικοφανείς προσφυγές, από τις οποίες εκδικάστηκαν οι 91.676. Από αυτές, σε 22.785 περιπτώσεις, η ΔΕΔ ακύρωσε τις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού και δικαίωσε τους φορολογούμενους, διαγράφοντας φόρους και πρόστιμα, για έναν στους τέσσερις. Παράλληλα στα δικαστήρια έχουν καταλήξει 37.262 υποθέσεις φορολογικών διαφορών ενώ εκκρεμούν για έλεγχο 4.489 υποθέσεις.
Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ορίζει ότι η προσφυγή στη ΔΕΔ υποβάλλεται εντός 30 ημερών από τη ημερομηνία έκδοσης της Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού του Φόρου, ενώ κατόπιν χάνεται το δικαίωμα προσφυγής και ο φορολογούμενος δεν μπορεί να προσφύγει ούτε στα διοικητικά δικαστήρια. Επίσης, για να προσφύγει ο ελεγχόμενος στη ΔΕΔ, θα πρέπει να καταβάλει το 50% των φόρων και των προστίμων που του καταλόγισε ο έλεγχος και αν δικαιωθεί, το ποσό επιστρέφεται.
Τι ισχύει ανάλογα με το χρόνο ομολογίας της παράβασης
Την ίδια ώρα χιλιάδες φορολογούμενοι που εντοπίζονται με φορολογικές παραβάσεις δηλώνουν ότι αποδέχονται την κύρια οφειλή που προκύπτει από το φορολογικό έλεγχο προκειμένου να πετύχουν μείωση έως και 50% στα πρόστιμα. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα με το χρόνο ομολογίας της παράβασης το ποσοστό μείωσης της κύριας οφειλής διαμορφώνεται ως εξής:
- 50% για δηλώσεις αποδοχής εντός 15 ημερών από την υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης και πριν από την παρέλευση της δέκατης ημέρας από την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου,
- 40% για δηλώσεις αποδοχής μετά την κοινοποίηση της οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, τέλους ή εισφοράς και εντός της προθεσμίας άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), ανεξαρτήτως αν έχει υποβληθεί ή όχι ενδικοφανής προσφυγή,
- 30% για δηλώσεις αποδοχής μετά την κοινοποίηση απόφασης της ΔΕΔ ή τη σιωπηρή απόρριψη της εμπρόθεσμης ενδικοφανούς προσφυγής και όσο διαρκεί η προθεσμία άσκησης προσφυγής ενώπιον του διοικητικού δικαστηρίου πρώτου βαθμού (με την προϋπόθεση της μη άσκησης αυτής),
- 25% για δηλώσεις αποδοχής μετά την άσκηση εμπρόθεσμης δικαστικής προσφυγής και έως την προηγούμενη ημέρα της ημερομηνίας που είχε οριστεί αρχικά για την εισαγωγή της υπόθεσης προς συζήτηση ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου.