Βρετανία: Ένοχοι οι δυο άνδρες που έκοψαν το Sycamore Gap - «Απερίσκεπτος βανδαλισμός»
Το πλέον φωτογραφημένο δέντρο στον κόσμο αποτελούσε τοπόσημο για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένοχοι κρίθηκαν από βρετανικό δικαστήριο οι δυο άνδρες που κατηγορήθηκαν ότι έκοψαν το Sycamore Gap, ένα από τα διάσημα και πολυφωτογραφημένα δέντρα στον κόσμο.
Το γεγονός προκάλεσε διεθνή κατακραυγή πριν από δυο χρόνια καθώς επρόκειτο για ένα από τα πλέον πολυαγαπημένα βρετανικά τοπόσημα τόσο για τους Άγγλους όσο και για τους τουρίστες ενώ είχε κάνει την εμφάνισή του και στην ταινία «Robin Hood: Prince of Thieves» με πρωταγωνιστή τον Κέβιν Κόστνερ.
Οι εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η κίνηση των δυο δραστών ήταν μια «βλακώδης αποστολή». Ο εισαγγελέας Ρίτσαρντ Ράιτ είπε στους ενόρκους στο δικαστήριο του Νιούκασλ τον περασμένο μήνα ότι ο 39χρονος Ντάνιελ Γκρέιαμ και ο 32χρονος Άνταμ Καράδερς ευθύνονται για τον «απερίσκεπτο βανδαλισμό». Η ποινή τους θα ανακοινωθεί στις 15 Ιουλίου.
Ποιο ήταν το εμβληματικό δέντρο
Το Sycamore Gap, ένας ψευδοπλάτανος ηλικίας 200 ετών, δέσποζε δίπλα στο ιστορικό Τείχος του Αδριανού, απομονωμένο ανάμεσα σε δύο λόφους σε ένα εντυπωσιακό τοπίο του Εθνικού Πάρκου Nορθάμπερλαντ, στη βόρεια Αγγλία.
Το 2016 είχε ψηφιστεί ως «δέντρο της χρονιάς» και είχε προβληθεί και στη μεγάλη οθόνη, στην ταινία «Ρομπέν των Δασών» με τον Κέβιν Κόστνερ το 1991.
Το δέντρο κόπηκε με ένα αλυσοπρίονο, πριονίστηκε στη βάση του κορμού την 28η Σεπτεμβρίου του 2023 προκαλώντας θλίψη και οργή στη βρετανική κοινωνία. Η πτώση του δέντρου προκάλεσε μάλιστα φθορά σε τμήμα του Τείχους του Αδριανού, το οποίο κατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους πριν από περίπου 2.000 χρόνια και σήμερα βρίσκεται στον κατάλογο με τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Οι Γκρέιαμ και Κάραδερς, οι οποίοι ταξίδεψαν στο σημείο εκείνο του Εθνικού Πάρκου Nορθάμπερλαντ από τα σπίτια τους στην περιοχή Κάρλαϊλ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων, αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη. Οι ένορκοι ωστόσο τους έκριναν ενόχους για φθορά ξένης περιουσίας.