Οικολογικές οργανώσεις ζητούν το κλείσιμο εκτροφείων μινκ σε όλο τον κόσμο. Τα αιτήματα τους έχουν γιγαντωθεί μετά την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη θανάτωση χιλιάδων μινκ σε 9 εκτροφεία. Προηγουμένως είχε καταστήσει υποχρεωτικό τον έλεγχο για Covid 19 σε όλα τα εκτροφεία μινκ, στα οποία τα ζώα εκτρέφονται για τη γούνα τους, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα τόσο για τους επισκέπτες των εκτροφείων όσο και για τη μεταφορά των ζώων.

Μετά από οδηγίες κτηνιάτρων και λοιμωξιόλογων η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε τη θανάτωση χιλιάδων μινκ καθώς τα εκτροφεία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δεξαμενές του ιού SARS- COV-2, επιτρέποντάς του να παραμείνει σε κυκλοφορία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο κορονοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε δύο εκτροφεία μινκ στην Ολλανδία, στις 26 Απριλίου, και στη συνέχεια σε δύο ακόμη, στο Noord Brabant, στις 9 Μαΐου. Μέχρι τις 15 Μαΐου, ο SARS-CoV-2 είχε διαγνωσθεί σε τρεις γάτες που ζούσαν στο ένα εκτροφείο, και στις 19 Μαΐου η Ολλανδή Yπουργός Γεωργίας Καρόλα Σούτεν  ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι η μετάδοση από μινκ σε άνθρωπο ήταν πιθανή. Όταν στη συνέχεια ένας δεύτερος εργάτης εκτροφείου διαγνώστηκε με COVID-19, η Υπουργός επιβεβαίωσε, στις 25 Μαΐου, ότι η μετάδοση από μινκ σε ανθρώπους ήταν πλέον «εξαιρετικά πιθανή».

Αυτές οι εύλογες περιπτώσεις μόλυνσης Ολλανδών από μινκ μπορεί να είναι οι “πρώτες γνωστές περιπτώσεις μετάδοσης” του νέου κορονοϊού από ζώο σε άνθρωπο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός .

Η Fur Free Alliance και η VeGaia καλούν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να κλείσουν τα εκτροφεία μινκ.

Ο πρόεδρος της Fur Free Alliance, Joh Vinding, δήλωσε: «Στις εγκαταστάσεις εκτροφής γουνοφόρων ζώων χιλιάδες ζώα διατηρούνται συνωστισμένα σε συστοιχίες κλουβιών, σε συνθήκες ανθυγιεινές και στρεσογόνες, παρόμοιες με τις αγορές άγριων ζώων που βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Πέρα από το ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί από τη φύση της μια βαρβαρότητα, το γεγονός ότι τα εκτροφεία μινκ αποτελούν δυνητικές πηγές εξάπλωσης ζωονόσων, δεξαμενές κορονοϊών και επωαστήρια παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο, αναπόφευκτα επιβάλλει την κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων σε όλο τον κόσμο. Η Ολλανδική κυβέρνηση και οι υπόλοιπες χώρες στις οποίες παράγεται γούνα, πρέπει να δεσμευτούν να θέσουν τέλος σε αυτήν την απάνθρωπη πρακτική και να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία.»

Η Fur Free Alliance και οι οργανώσεις μελών της ανησυχούν βαθιά για την ευημερία των μινκ. Έρευες ότι τα συμπτώματα μπορούν να προκαλέσουν «πεπτικά και αναπνευστικά» προβλήματα και μπορεί να αποβούν μοιραία για τα ζώα. Το μινκ μπορούν επίσης να νοσούν χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα. Πλέον οι οικολογικές οργανώσεις εκτός από την απαίτηση για πλήρη απαγόρευση της εκτροφής γούνας, ζητούν από τις  κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να λάβουν άμεσα μέτρα για τη διερεύνηση της πιθανής εξάπλωσης της νόσου σε γουνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Ζητούν να γίνονται τεστ σε όλα τα εκτροφεία μινκ και να δημοσιεύονται τα αποτελέσματα τους το συντομότερο δυνατό.

Η εκτροφή γουνοφόρων έχει καταργηθεί ή βρίσκεται σε διαδικασία σταδιακής κατάργησης σε χώρες όπως, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Τσεχία, Κροατία, Ολλανδία, Νορβηγία, Λουξεμβούργο, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση της Ιρλανδίας δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην εκτροφή ζώων για τη γούνα τους. Η Βουλγαρία, η Λιθουανία, το Μαυροβούνιο και η Ουκρανία εξετάζουν και αυτές παρόμοιες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Καλιφόρνια το 2019 έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαγόρευσε τις πωλήσεις γούνινων ειδών μετά από παρόμοιες απαγορεύσεις σε πόλεις όπως το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Μπέρκλεϋ και το Δυτικό Χόλιγουντ. Το 2020, η Χαβάη και το Ρόουντ Άιλαντ παρουσίασαν επίσης προτάσεις για την απαγόρευση πωλήσεων προϊόντων γούνας, όπως και η Μινεσότα και η Μασαχουσέτη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις