Ο Κααβάν πέρασε όλη του τη ζωή ως τώρα “διασκεδάζοντας” τους ανθρώπους σε έναν ζωολογικό κήπο του Πακιστάν, κάτω από άθλιες συνθήκες. Το περιβάλλον στο οποίο ζούσε ήταν απόλυτα φτωχό σε ερεθίσματα, τον έτρεφαν με κακής ποιότητας τροφές, με αποτέλεσμα να γίνει υπέρβαρος, τον κακομεταχειρίζονταν για να δώσει την “παράστασή” του, ενώ πριν από λίγα χρόνια έχασε τον μόνο άλλο ελέφαντα που γνώρισε: Μία θηλυκή, την Σαχέλι, που πέθανε από σηψαιμία, την οποία της προκάλεσε ένα αιχμηρό όργανο με το οποίο εξαναγκάζουν τους ελέφαντες να συμμορφώνονται στις διαταγές.

Το μαρτύριό του αναμένεται να λάβει τέλος, χάρη και στην μεσολάβηση της διάσημης αμερικανίδας σταρ Σερ, η οποία ενδιαφέρθηκε γι’ αυτόν και οργάνωσε μεγάλη εκστρατεία σωτηρίας.

Free The Wild founders, Cher and Mark Cowne met with Pakistan Prime Minister, Imran Khan and the Minister of Climate…

Posted by Free The Wild on Friday, November 27, 2020

Δικτάτορας τον έκανε δώρο στην κόρη του

Ο Κααβάν βρέθηκε στον ζωολογικό κήπο, από μικρός. Τον πήραν από ένα ορφανοτροφείο ζώων στη Σρι Λάνκα, έτσι ώστε ένας δικτάτορας του Πακιστάν να τον κάνει δώρο στην κόρη του που ήθελε έναν ελέφαντα. Επειδή δεν μπορούσαν να τον κρατήσουν στο σπίτι, η μικρή πείστηκε να τον στείλουν στον ζωολογικό κήπο του Ισλαμαμπάντ που είχε ανοίξει πριν από έξι χρόνια. Ο συγκεκριμένος ζωολογικός κήπος, φαίνεται ότι ήταν ένας “παράδεισος” για τις τοπικές μαφίες, καθώς υπήρχαν πολλές καταγγελίες για ατασθαλίες, υπήρξαν καταγγελίες πως έπαιρναν ζώα και τα έδιναν σε πλούσιους κατοίκους της περιοχής για να τα καταναλώσουν, ενώ οι συνθήκες ζωής των ζώων ήταν δραματικές. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με εθελοντές που παρατηρούσαν τις συνθήκες, ο ζωολογικό κήπος δεν είχε καν κτηνίατρο.

Διολισθαίνοντας στην ψύχωση

Οι ελέφαντες είναι ζώα πολύ έξυπνα και ευαίσθητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελέφαντες θρηνούν τους νεκρούς τους. Μοιάζουν πολύ με τους ανθρώπους και έχουν ανάλογη διάρκεια ζωής, μεταξύ 60 και 70 έτη. Μετά τον θάνατο της μοναδικής του συντρόφου, ο Κααβάν που βρισκόταν ήδη σε κατάσταση κατάθλιψης και στρες, έγινε επιθετικός και άρχισε να βυθίζεται σε ψύχωση. Επιστήμονες του Four Paws που τον εξέτασαν βρήκαν ότι ήταν καταδικασμένος σε ακινησία, δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για το περιβάλλον του, είχε αυξημένες στερεοτυπίες (χτυπούσε το κεφάλι του στον τοίχο) και ήταν εντελώς αδιάφορος για τους ανθρώπους. Είχε δε αρκετά προβλήματα υγείας, όπως δυσλειτουργία στο μάτι και κατάγματα. Επίσης ήταν υπέρβαρος γιατί τον τάιζαν πολλή ζάχαρη.

A big milestone! There is now a final update by Dr Samar Khan to the original petition that first brought Kaavan’s…

Posted by Free Kaavan the Elephant on Friday, November 27, 2020

Ο ρόλος της Σερ

Η Σερ μπήκε στην “υπόθεση Κααβάν” το 2016, μέσα από την οργάνωσή της Free the Wild, βάζοντας δικηγόρους να διεκδικήσουν την απελευθέρωση του – πράγμα που έγινε τον Μάιο. Ωστόσο οι δυσκολίες συνεχίστηκαν γιατί υπήρχε μπροστά τους ένας γραφειοκρατικός Γολγοθάς αλλά και ο “εγωισμόςιθυνόντων στο Πακιστάν που θεωρούσαν υποτιμητικό να αφήσουν να φύγει ο ελέφαντας, γιατί η ιστορία του καταδείκνυε τις τραγικές συνθήκες που επικρατούσαν στους ζωολογικούς κήπους της χώρας και στα θέματα προστασίας των ζώων.

Το τραγούδι του δρ. Χαλίλ

Οι εθελοντές των οργανώσεων για τα δικαιώματα των ζώων συνέχισαν ακούραστα την δουλειά, ενώ τελικά ο δρ. Αμίρ Χαλίλ του Four Paws International, έφτασε στον ζωολογικό κήπο με την αποστολή να βοηθήσει τον Κααβάν να πετάξει στην Καμπότζη, όπου είχαν εξασφαλίσει τη διαμονή του σε έναν περιβαλλοντικό πάρκο. Ο δρ. Χαλίλ προσέγγισε τον Κααβάν, με το τραγούδι. “Άρχισα να τραγουδάω και μετά από λίγο παρατήρησα πως ο ελέφαντας έδειξε ενδιαφέρον για τη φωνή μου, που δεν είναι και ιδιαίτερα ευχάριστη. Ήρθα δε δύσκολη θέση αρχικά, αλλά μετά χάρηκα που η φωνή μου άρεσε σε κάποιον και συνέχισα” αναφέρει. Σύντομα ο Κααβάν, έδειξε εμπιστοσύνη στον αιγύπτιο επιστήμονα και άρχισε να παίρνει τροφή από τα χέρια του και να τον αγκαλιάζει με την προβοσκίδα του. Ο δρ. Χαλίλ “έπεισε” τελικά τον Κααβάν να ταξιδέψει με αεροσκάφος στην Καμπότζη, όπου βρίσκεται το νέο του σπίτι.

Ελπίδα για το μέλλον

Η Σερ που παρακολουθεί με αγωνία όλες τις εξελίξεις πανηγύρισε την απόφαση για απελευθέρωση και το ταξίδι του Κααβάν, μέσα από τον λογαριασμό της στο Twitter. Την Παρασκευή βρέθηκε στο Πακιστάν, πριν ταξιδέψει για την Καμπότζη, για να βρεθεί στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής, Kulen-Promtep, το νέο σπίτι του Κααβάν. Ο δρ Χαλιλ, λέει πως πιθανόν ο Κααβάν να αντιμετωπίσει προβλήματα προσαρμογής αλλά τελικά έχει την ευκαιρία να βρεθεί σε ένα μέρος όπου “θα μπορεί να είναι ελέφαντας”.

Με πληροφορίες από το BBC

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις