Τα 18 χρόνια της κλείνει σήμερα, 3 Ιανουαρίου 2021, η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ. Η νεαρή αποκαλύπτει στους Sunday Times τι θα ήθελε ως δώρο για τα γενέθλιά της: «Οι προβολείς στο ποδήλατό μου έχουν χαλάσει και στη Σουηδία σκοτεινιάζει πολύ γρήγορα το χειμώνα», λέει.

«Δεν χρειάζομαι καινούρια φορέματα. Γνωρίζω άτομα, που έχουν πολλά ρούχα και θα θα τους ρωτήσω αν μπορούν να μου δανείσουν ή να μου χαρίσουν μερικά, εφόσον δεν τα χρειάζονται», λέει η Τούνμπεργκ, που αποκτά με την ενηλικίωσή της μια σειρά προνομίων στη Σουηδία, όπως το δικαίωμα να οδηγεί αυτοκίνητο, να παντρευτεί ή να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα το καλοκαίρι του 2022.

Όπως λέει, «κάθε ψηφοφορία είναι και μια εκλογική αναμέτρηση για το κλίμα» – λόγος για τον οποίο είχε καλέσει και τους Αμερικανούς να ψηφίσουν τον Τζο Μπάιντεν στην αναμέτρηση του Νοεμβρίου κι όχι τον αρνητή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, Τραμπ.

Με την ενηλικίωσή της δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στον αγώνα που δίνει από το καλοκαίρι του 2018 για την κλιματική αλλαγή, σημειώνει. Κι επιμένει ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια κρίση, που μας αφορά όλους και μάλιστα αμέσως. «Το σημαντικότερο», υπογραμμίζει η Τούνμπεργκ, «είναι να κατανοήσουμε ότι θα πρέπει να μειωθούν εδώ και τώρα οι εκπομπές ρύπων – όχι το 2025, το 2030 ή όποτε άλλοτε. Οι ρύποι που παράγουμε τώρα θα καθορίσουν το μέλλον μας», συμπλήρωσε στη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet. Για αποχώρηση από την εκστρατεία για το κλίμα, ούτε κουβέντα. «Είναι πολύ σοβαρό το θέμα», λέει.

Κι ελπίζει το 2021 να σηματοδοτήσει σημαντικές αλλαγές. «Ευτυχισμένο το Νέο Έτος! Ας είναι το 2021 η χρονιά της αφύπνισης και της πραγματικής, τολμηρής αλλαγής. Κι ας συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για τον πλανήτη μας, που δεν τελειώνει ποτέ», έγραψε σε ανάρτησή της την Πρωτοχρονιά.

Σημειώνεται ότι το περιοδικό Time ανακήρυξε τη Σουηδή ακτιβίστρια «πρόσωπο της χρονιάς» το 2019, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο εμφανίστηκε σ’ ένα ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα για την ίδια με τον τίτλο «Είμαι η Γκρέτα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις