Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της Apple και πρωτίστως της Foxconn στην απόφαση του κινεζικού καθεστώτος να χαλαρώσει τα σκληρά περιοριστικά μέτρα κατά του Covid-19, παρά την αναζωπύρωση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Σύμφωνα με δημοσίευμά της, ο ιδρυτής της Foxconn, του κινεζικού προμηθευτή iPhone, Τέρυ Γου, απέστειλε επιστολή προς τις Αρχές του Πεκίνου με αυστηρές προειδοποιήσεις για την πολιτική “μηδενικής ανοχής” και τη δυσμενή επιρροή της όχι μόνον στην εταιρεία του, αλλά και στη θέση της Κίνας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Η Foxconn, από τις σημαντικότερες εταιρείες παραγωγής iPhone διεθνώς, βρέθηκε σε δυσμενή θέση μετά το lockdown, το περασμένο φθινόπωρο, στην επαρχία Χενάν. Στο εργοστάσιό της, στο Ζενγκζού, εξελίχθηκαν πρωτοφανείς σκηνές και ταραχές, καθώς υπήρχαν πληροφορίες πως η διοίκηση απομόνωσε σε καραντίνα τους 20.000 εργαζομένους στη μονάδα, πολλοί από τους οποίους διέφυγαν πηδώντας από τους φράκτες για να επιστρέψουν πεζή στα χωριά τους.

Σύμφωνα με την WSJ, οι αυστηρές επισημάνσεις του Γου αποτέλεσαν σημαντικό επιχείρημα για όσα στελέχη της κυβέρνησης και των υγειονομικών Αρχών της Κίνας ανησυχούσαν για τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων lockdown. Σε συνδυασμό με το πρωτοφανές κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά των περιορισμών, οδήγησαν τελικά το Πεκίνο να κάνει πίσω και να χαλαρώσει τα μέτρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις