Το ChatGPT γίνεται χειρουργός και αντιγράφει τους καλύτερους γιατρούς - Η πρώτη επέμβαση
«Εξέλιξη – ορόσημο»: Ρομπότ στις ΗΠΑ εκτέλεσε με 100% επιτυχία επεμβάσεις σε χοίρους με AI, χωρίς καμία ανθρώπινη βοήθεια.

Μία πλήρως αυτοματοποιημένη εγχείρηση σε έναν άνθρωπο από ρομπότ, με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης και χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, θα μπορούσε να είναι πραγματικότητα εντός μίας δεκαετίας, υποστηρίζουν ερευνητές.
Η διαπίστωση ήρθε μετά από μία πλήρως επιτυχημένη αφαίρεση χοληδόχου σε χοίρους από ρομπότ εκπαιδευμένο με AI, διαδικασία που έγινε χωρίς καμία ανθρώπινη βοήθεια, στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.

Το ρομπότ - χειρουργός εκπαιδεύτηκε από βίντεο, στο οποίο άνθρωποι πραγματοποιούσαν επεμβάσεις χρησιμοποιώντας όργανα που ελήφθησαν από νεκρούς χοίρους. Σε μια ερευνητική δοκιμή που είχε απρόσμενα θετικά αποτελέσματα, οκτώ εγχειρήσεις έγιναν από ρομπότ σε χοίρους στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, με ποσοστό επιτυχίας 100%.
«Συναρπαστική εξέλιξη»
Το Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών στο Ηνωμένο Βασίλειο το χαρακτήρισε «μια συναρπαστική εξέλιξη πολλά υποσχόμενη», ενώ ο John McGrath, κορυφαίος ειδικός στη ρομποτική χειρουργική στη Βρετανία, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «εντυπωσιακά» και «καινοτόμα» και είπε ότι «μας οδηγεί πιο βαθιά στον κόσμο της αυτονομίας».

Όπως αναφέρει ο Guardian, η έρευνα αυτή ανοίγει τη δυνατότητα μαζικής αναπαραγωγής των δεξιοτήτων των καλύτερων χειρουργών στον κόσμο.
Η τεχνολογία που επιτρέπει στα ρομπότ να χειρίζονται πολύπλοκους μαλακούς ιστούς όπως οι χοληδόχοι κύστες, βασίζεται στον ίδιο τύπο ηλεκτρονικών νευρωνικών δικτύων που υποστηρίζουν ευρέως χρησιμοποιούμενα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT ή το Google Gemini.
Τα ρομπότ διόρθωναν τον εαυτό τους
Τα χειρουργικά ρομπότ ήταν βέβαια ελαφρώς πιο αργά στις κινήσεις τους από τους «ανθρώπινους» γιατρούς, αλλά ήταν λιγότερο σπασμωδικά και σχεδίαζαν μικρότερες τροχιές μεταξύ των εργασιών.
Τα ρομπότ ήταν επίσης σε θέση να διορθώνουν επανειλημμένα λάθη καθώς προχωρούσαν, να ζητούν διαφορετικά εργαλεία και να προσαρμόζονται στις ανατομικές παραλλαγές, σύμφωνα με μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Robotics.

Οι συγγραφείς από τα πανεπιστήμια Johns Hopkins, Stanford και Columbia το χαρακτήρισαν «ορόσημο προς την κλινική ανάπτυξη αυτόνομων χειρουργικών συστημάτων».
«Καταφέραμε να εκτελέσουμε μια χειρουργική επέμβαση με πραγματικά υψηλό επίπεδο αυτονομίας», δήλωσε ο Axel Krieger, επίκουρος καθηγητής μηχανολογίας στο Johns Hopkins. «Σε προηγούμενες εργασίες, μπορούσαμε να κάνουμε ορισμένες χειρουργικές εργασίες όπως η ραφή. Αυτό που κάναμε εδώ είναι πραγματικά μια πλήρης διαδικασία», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Joh McGrath, ο οποίος προεδρεύει της διευθύνουσας επιτροπής ρομποτικής του NHS England, προειδοποίησε ότι η αυτόνομη χειρουργική παραμένει πολύ μακριά από το να είναι κλινικά εφαρμόσιμη, επειδή οι δοκιμές σε νεκρά όργανα χοίρων δεν ελέγχουν την ικανότητα των ρομπότ να αντιδρούν σε έναν ασθενή που κινείται και αναπνέει, στο αίμα που τρέχει στο πεδίο της επέμβασης, σε έναν ακούσιο τραυματισμό, στον καπνό από καυτηρίαση ή στο υγρό στον φακό της κάμερας.