Έρχεται το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο για σημαντικό αφροδίσιο νόσημα - «Ορόσημο για τη σεξουαλική υγεία»
Το εμβόλιο ξεκινά να κυκλοφορεί στην Αγγλία, με τις μελέτες να δείχνουν αποτελεσματικότητα μεταξύ 32,7% και 42% κατά της ασθένειας.

Ένα εμβόλιο κατά της γονόρροιας πρόκειται να κυκλοφορήσει στην Αγγλία, ως μέρος ενός προγράμματος παγκόσμιας πρωτοπορίας, σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους.
Η εξέλιξη αυτή χαιρετίστηκε ως «ορόσημο για τη σεξουαλική υγεία» και στοχεύει στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων επιπέδων των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά στην Ευρώπη.
Τα κρούσματα γονόρροιας στην Αγγλία ξεπέρασαν τις 85.000 το 2023, το υψηλότερο από την έναρξη καταγραφής του νοσήματος το 1918, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα στελέχη είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Το συγκεκριμένο εμβόλιο υπάρχει ήδη -γνωστό ως 4CMenB- και χρησιμοποιείται κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου Β, μιας σοβαρής βακτηριακής λοίμωξης που μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα και σήψη.
Πρόκειται για ένα από τα συνήθη εμβόλια που χορηγούνται στον εμβολιασμό ρουτίνας στα παιδιά, ειδικότερα στα βρέφη, σε ηλικία 8 εβδομάδων, 16 εβδομάδων και ενός χρόνου.
«Η έναρξη ενός παγκοσμίως πρώτου τακτικού εμβολιασμού για τη γονόρροια αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για τη σεξουαλική υγεία και θα είναι κρίσιμο για την προστασία των ατόμων, συμβάλλοντας στην πρόληψη εξάπλωσης της λοίμωξης και στη μείωση των αυξανόμενων ποσοστών αντοχής που έχουν τα στελέχη του βακτηρίου στα αντιβιοτικά», τόνισε η Δρ. Amanda Doyle, εθνική διευθύντρια πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κοινοτικών υπηρεσιών στο NHS England.
Τι είναι η γονόρροια και πώς λειτουργεί το εμβόλιο
Η γονόρροια είναι κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται σε λοίμωξη από το βακτήριο Ναϊσσέρια της γονόρροιας (Neisseria gonorrhoeae).
Μπορεί να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιαστεί ανάλογα με το είδος της σεξουαλικής επαφής, κολπικής, στοματικής ή πρωκτικής, στα όργανα και τους ιστούς αυτών των περιοχών.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πράσινες ή κίτρινες εκκρίσεις, πόνο κατά την ούρηση και πόνο και δυσφορία στο ορθό.
Για τις γυναίκες, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα ή αιμορραγία μεταξύ των περιόδων. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα.
Η γονόρροια θεραπεύεται με κατάλληλη αντιμικροβιακή αγωγή.
Σύμφωνα με τον Guardian, το εμβόλιο που θα δοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο περιέχει πρωτεΐνες από το Neisseria Meningitidis, το βακτήριο που προκαλεί μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο και το οποίο σχετίζεται στενά γενετικά με το Neisseria Gonorrhoeae, το βακτήριο που προκαλεί γονόρροια.
Μελέτες της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) της Αγγλίας, υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο 4CMenB έχει αποτελεσματικότητα μεταξύ 32,7% και 42% κατά της γονόρροιας και, ενώ ο εμβολιασμός θα μείωνε τον κίνδυνο μόλυνσης, δεν θα τον εξάλειφε εντελώς.
Ωστόσο, το JCVI δήλωσε ότι ο εμβολιασμός θα ήταν ωφέλιμος, καθώς η προηγούμενη λοίμωξη από γονόρροια θεωρείται ότι προσφέρει μικρή προστασία από μελλοντικές λοιμώξεις.