Φάμελλος - Χαρίτσης: Κοινός βηματισμός στο Μεσανατολικό - Στο τραπέζι το παράδειγμα της Ισπανίας
Οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναδεικνύονται σε ένα ακόμη πεδίο όπου θα δοκιμαστούν οι σχέσεις στην ελληνική κεντροαριστερά με τον Αλέξη Χαρίτση να ρίχνει στο τραπέζι το παράδειγμα της Ισπανίας.

Με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν να προκαλούν ανησυχία σε ολόκληρο τον πλανήτη, φουντώνουν και πάλι οι «φωνές» στην ελληνική κεντροαριστερά που ζητούν να υπάρξει συνεννόηση αυτή την κρίσιμη στιγμή, καθώς όσα θεωρούνταν δεδομένα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν φαίνεται να ισχύουν πια.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης, ζήτησαν τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, με αρκετά στελέχη των δύο κομμάτων να εκτιμούν ότι έφτασε η ώρα να γίνει ένα βήμα παραπάνω.
Ανάγκη για ενότητα
Δεν είναι λίγες οι φορές τους τελευταίους μήνες που ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά προσπαθούν να βρουν κοινό βηματισμό για μια σειρά από ζητήματα. Υπάρχουν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως υπάρχουν και διαφωνίες. Τις ημέρες που προηγήθηκαν, με αφορμή την άρνηση της Πατησίων να συνυπογράψει την πρόταση της Κουμουνδούρου για την προανακριτική για τα Τέμπη, το πολύμηνο «φλερτ» έδειχνε να έχει παγώσει.
Όμως, η διεθνής κατάσταση και η όξυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή -προφανώς σε συνδυασμό με την εγχώρια επικαιρότητα- οδηγεί αρκετά από τα στελέχη των δύο κομμάτων στο συμπέρασμα ότι η μόνη απάντηση που μπορεί και πρέπει να δώσει η ελληνική Αριστερά, είναι η ενότητα.
Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
Την Κυριακή, με αφορμή την αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράν, τόσο ο Σωκράτης Φάμελλος, όσο και ο Αλέξης Χαρίτσης, ζήτησαν τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.
«Καλούμε τους πολίτες να πιέσουν την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση μιας φιλειρηνικής, ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών ή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή απαιτούνται σε αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Αριστερά τόνισε πως «η εξωτερική πολιτική και η άμυνα της χώρας δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός Πρωθυπουργού και καμίας κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ζητήσει από τον ΠτΔ την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών».
Το ισπανικό παράδειγμα
Ο Αλέξης Χαρίτσης, εμμέσως πλην σαφώς, έθεσε το ζήτημα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων ως απάντηση στα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, με την τραγωδία που συντελείται στη Γάζα και την επίθεση εναντίον του Ιράν από Τελ Αβίβ και Ουάσιγκτον.
Μάλιστα, χρησιμοποίησε το παράδειγμα της κυβέρνησης της Ισπανίας, η οποία κρατάει τη σκληρότερη στάση από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, απέναντι στο Ισραήλ.
«Αυτή τη στιγμή, η μόνη αχτίδα φωτός στη Σκοτεινή Ευρώπη, είναι η κυβέρνηση της Ισπανίας. Η συμμαχία Σοσιαλιστών και Αριστεράς: καταδικάζει την πολιτική του Ισραήλ, αρνείται τους στόχους του ΝΑΤΟ για τους εξοπλισμούς, παλεύει έμπρακτα για την Ειρήνη», έγραψε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς στα κοινωνικά δίκτυα.
Μήνυμα από Κοζάνη
Ακόμα και πριν την εμπλοκή των ΗΠΑ στο πλευρό του Ισραήλ, η ανάγκη ενότητας είχε ήδη τεθεί στο τραπέζι από στελέχη πρώτης γραμμής των δύο κομμάτων. Όπως έγινε την προηγούμενη Πέμπτη, στην Κοζάνη, από την Όλγα Γεροβασίλη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, που μίλησαν στην ίδια εκδήλωση.
«Νομίζω, όμως, ότι με αυτά που βλέπουμε να γίνονται στον πλανήτη και στη γειτονιά μας, μάλλον χρειάζεται να επιστρέψουμε στα βασικά και σε αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα και αυτονόητα. Πάνω από όλα η ειρήνη», σημείωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, με τον βουλευτή της Νέας Αριστεράς να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος.