Φωτογραφία επιστημονικής έρευνας στον Χελμό διακρίθηκε σε διαγωνισμό του Nature
Η φωτογραφία αποτυπώνει τις ατμοσφαιρικές μετρήσεις που έκανε υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες μια ελβετική ερευνητική ομάδα στην οροσειρά του Χελμού.

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία που κατέγραψε τις δύσκολες ατμοσφαιρικές μετρήσεις μιας ελβετικής ερευνητικής ομάδας στον Χελμό Πελοποννήσου διακρίθηκε ανάμεσα στους έξι νικητές του φετινού φωτογραφικού διαγωνισμού «Scientist at work» του περιοδικού Nature.
Η ελβετική ομάδα και το πρότζεκτ CleanCloud στον Χελμό
Ο Λαϊονέλ Φαβρέ και η ομάδα του από το Εργαστήριο Έρευνας Ακραίων Περιβαλλοντων του EPFL συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρότζεκτ CleanCloud, με στόχο την κατανόηση του σχηματισμού νεφών και της αντίδρασής τους στη ρύπανση. Ο Χελμός αποτελεί μία από τις περιοχές μετρήσεων, όπου η ομάδα «Chopin» περίμενε υπομονετικά για κατάλληλες καιρικές συνθήκες.
Η «μαγική» στιγμή στην ομίχλη
Στις 5 Νοεμβρίου 2024, ο Λαϊονέλ Φαβρέ απαθανάτισε τον συνάδελφό του Μάικλ Λονάρντι να χειρίζεται ένα μετεωρολογικό μπαλόνι μέσα στην ομίχλη. Ο Φαβρέ περιέγραψε τη στιγμή ως «μαγική», παρά τις δυσκολίες χειρισμού του μπαλονιού σε χαμηλή ορατότητα.
Η σημασία των μετρήσεων σε ομίχλη και χαμηλά σύννεφα
Ο Φαβρέ εξήγησε την χαρά της ομάδας για τις μετρήσεις σε ομίχλη και χαμηλά σύννεφα, καθώς αυτά αποτελούσαν τον στόχο της έρευνας, για τον οποίο περίμεναν σχεδόν τρεις εβδομάδες.
Η φύση ως εργαστήριο για την περιβαλλοντική επιστήμη
Ο Μάικλ Λονάρντι τόνισε ότι στην περιβαλλοντική επιστήμη, η φύση αποτελεί το πιο ρεαλιστικό εργαστήριο, όπου οι επιστήμονες γίνονται μέρος του πειράματος, παρατηρώντας άμεσα ατμοσφαιρικές διεργασίες.
Προκλήσεις της εργασίας σε ορεινά περιβάλλοντα
Ο Λονάρντι αναφέρθηκε στις προκλήσεις της εργασίας στα βουνά, όπως οι απότομες αλλαγές στον άνεμο και η ανάγκη διατήρησης του εξοπλισμού σε δύσκολες χειμερινές συνθήκες.
Το ερευνητικό έργο CleanCloud και η συμμετοχή ελληνικών Ιδρυμάτων
Το CleanCloud είναι ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με συμμετοχή 20 ιδρυμάτων από 12 χώρες, με στόχο την κατανόηση των αλληλεπιδράσεων αερολυμάτων-νεφών. Την έρευνα στον Χελμό συντονίζει ο Αθανάσιος Νένες (EPFL, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΙΤΕ), ενώ η ομάδα της Τζούλια Σμάλε (EPFL) ανέπτυξε το μετεωρολογικό μπαλόνι.
Η στρατηγική επιλογή του Χελμού για τις μετρήσεις
Ο Χελμός επιλέχθηκε λόγω της γεωγραφικής του θέσης, στο σταυροδρόμι αέριων μαζών από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, που μεταφέρουν διάφορα σωματίδια, επιτρέποντας τη μελέτη του ρόλου τους στον σχηματισμό νεφών.