Γεραπετρίτης: Δεν θα επιτρέψουμε να καταστεί η Ελλάδα δεξαμενή παράτυπης μετανάστευσης
Ο υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε τη λήψη επιπλέον κατασταλτικών μέτρων, αλλά και την αξιοποίηση νομικών εργαλείων που προσφέρει το διεθνές δίκαιο.

Η Ελλάδα σκληραίνει τη στάση της απέναντι στη Λιβύη μετά την κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τις ακτές της χώρας αυτής προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν απέκλεισε τη λήψη επιπλέον κατασταλτικών μέτρων, αλλά και την αξιοποίηση νομικών εργαλείων που προσφέρει το διεθνές δίκαιο.
Το «διπλωματικό φιάσκο» της Βεγγάζης και οι σχέσεις με τον Χαφτάρ
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε στο απίστευτο περιστατικό στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, όπου η επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, μαζί με τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης, Θάνο Πλεύρη, και τους Υπουργούς Εσωτερικών Ιταλίας και Μάλτας, ακυρώθηκε λόγω «οργανωτικής δυστοκίας» και αδυναμίας τήρησης των διπλωματικών πρωτοκόλλων. Διέψευσε ότι η επίσκεψη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Τρίπολη πριν τη Βεγγάζη ενόχλησε τον Χαλίφα Χαφτάρ, τονίζοντας ότι το ζήτημα ήταν καθαρά οργανωτικό και η ευθύνη βαρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε την αντίληψή τους για τα γεωπολιτικά θέματα «απλοϊκή και ανησυχητική». Υπογράμμισε την ανάγκη της Ελλάδας να συζητά με τη Λιβύη, τονίζοντας την πολύπλοκη κατάσταση στη χώρα με τις δύο ασκούμενες εξουσίες και τα τεράστια χερσαία και θαλάσσια σύνορα που δυσχεραίνουν τη φύλαξη.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τη δική του πρόσφατη «παραγωγική» συζήτηση με τον Χαφτάρ και τους γιους του, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μια καλή σχέση με τη Λιβύη.
Μήνυμα αποφασιστικότητας για τις μεταναστευτικές ροές
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας όσον αφορά στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε χώρα μαζικής υποδοχής παράτυπων μεταναστών. «Αν χρειαστεί, θα υπάρξει μεγαλύτερη αυστηρότητα στα ζητήματα αυτά», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας το «προηγούμενο του Μαρτίου του 2020».
Αναγνώρισε τις αυξημένες δυσκολίες στην επιτήρηση λόγω της ανοιχτής θάλασσας, αλλά τόνισε ότι «υπάρχουν νομικά εργαλεία με βάση το διεθνές δίκαιο που θα αξιοποιηθούν». Έκανε ειδική αναφορά στις αυξημένες ροές από την ανατολική Λιβύη, προειδοποιώντας ότι «εάν συνεχιστεί η εικόνα με μεγάλα σκάφη γεμάτα ανθρώπους, να είστε βέβαιοι πως θα υπάρξει αυστηροποίηση του πλαισίου».
Το «άκυρο και ανυπόστατο» τουρκολιβυκό μνημόνιο
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπεγράφη το 2019 είναι «άκυρο και ανυπόστατο», ανεξαρτήτως του ποιος το κυρώνει. Εξήγησε ότι, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, Τουρκία και Λιβύη δεν μπορούν να υπογράψουν μια τέτοια οριοθέτηση, καθώς δεν έχουν αντικείμενες ακτές.
Τόνισε ότι οι συζητήσεις για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη είχαν ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν. «Το αποτέλεσμα ήταν ότι πράγματι είχαμε το τουρκολιβυκό μνημόνιο που δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει, όχι μόνο εμείς. Το λέει και η ΕΕ ρητά: τα τελευταία συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου νομίζω ήταν εξαιρετικά σαφή», σημείωσε.
Επιβεβαίωσε επίσης τον απόλυτο συντονισμό της Ελλάδας με την Αίγυπτο στο ζήτημα αυτό. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπήρξε καθυστέρηση από πλευράς της χώρας μας το 2019 που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει αναδρομή στο παρελθόν, αλλά το μνημόνιο «εξουδετερώνεται στην πράξη με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».