Προσφυγικό Ελλάδα: Αξιοπρεπείς  συνθήκες διαβίωσης πρέπει να εξασφαλίσει η Ελλάδα στους πρόσφυγες όπως επισημαίνει με δημοσίευμά της η εφημερίδα Zeit. Στη διαδικτυακή έκδοσή της αναφέρει: «Αυτό διασαφήνισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά από προσφυγή τριών μεταναστών. Οι τρεις πρόσφυγες – δυο ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά και ένας 80χρονος άνδρας – κατέθεσαν την προσφυγή εξαιτίας του υπερπλήρους καταυλισμού όπου διέμεναν στην Ελλάδα και των άσχημων συνθηκών υγιεινής».

Το δημοσίευμα αναφέρει: «Η απόφαση υποχρεώνει την Ελλάδα να μεταφέρει τους τρεις μετανάστες σε κατάλυμα το οποίο να πληροί τις προϋποθέσεις που πηγάζουν από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αυτή αποκλείει ‘μια απάνθρωπη ή αναξιοπρεπή συμπεριφορά’. Αυτή τη στιγμή διαβιούν στην Ελλάδα 100.000 αιτούντες άσυλο. Οι 70.000 από αυτούς είναι κατανεμημένοι σε 38 διαφορετικούς προσφυγικούς καταυλισμούς… Εξαιτίας των άθλιων συνθηκών στους καταυλισμούς η γερμανική κυβέρνηση θέλει να δεχθεί ομάδα από 50 ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα. Τα πρώτα θα έρθουν την ερχόμενη εβδομάδα και θα μείνουν για 14 ημέρες σε καραντίνα».

Η δυστυχία των ασυνόδευτων παιδιών

Την ίδια ώρα η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου αναφέρεται στα 50 παιδιά που θέλει να πάρει η Γερμανία από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα γράφοντας πως «Η μόνη επαφή με τους γονείς είναι το κινητό». Σημειώνει, δε, πως: «Για καμία άλλη ομάδα νέων δεν γίνεται τόσο μεγάλη συζήτηση στην αρμόδια υπηρεσία του Βερολίνου με την επωνυμία UMF, όσο για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Και καμία άλλη ομάδα δεν μένει τόσο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας εξαιτίας της προστασίας της προσωπικότητας. Οι περισσότεροι στην πρωτεύουσα ελάχιστα μαθαίνουν για τη ζωή, τις χαρές, τους φόβους και την εξέλιξη των παιδιών και των εφήβων που έρχονται σε έναν εντελώς ξένο κόσμο χωρίς τους γονείς τους. Και όλα αυτά τα παιδιά έχουν ζήσει ήδη τόσα πολλά που ένας ενήλικας μόνο να τα φανταστεί μπορεί. Τώρα η Γερμανία στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής λύσης θέλει καταρχάς να πάρει 50 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Βερολίνο έχει ήδη εμπειρία στην υποδοχή ασυνόδευτών προσφυγόπουλων και με την πάροδο του χρόνου είναι πρόθυμο να πάρει μέχρι και 300. Το άρθρο ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει: «Πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν ζήσει το φόβο, την κακομεταχείριση, την τρομοκρατία, την πείνα, τη βία, τη μοναξιά, την πορνεία, τις αντιπαραθέσεις, τις αυτοκτονικές σκέψεις, τη φωτιά. Και όλα αυτά χωρίς την προστασία ενός ενήλικα. Αυτό που έχουν τώρα ανάγκη είναι μια πολύ καλού επιπέδου φροντίδα».

Με πληροφορίες από DW

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις