Η είδηση είναι ανατριχιαστική και σε κάθε περίπτωση αποκαλυπτική της σκληρότητας και βιαιότητας του ανθρώπου. Άτυχο τετράποδο έμεινε εγκλωβισμένο για τέσσερις ημέρες σε γυψοσανίδα ενός καταστήματος στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού «έχτισε» το γατάκι, το οποίο απεγκλώβισαν πυροσβέστες, τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Πώς να κάνετε καταγγελία στην Αστυνομία για κακοποίηση ζώου

Ανάλογα με την περίπτωση, πρέπει να ακολουθήσετε και τις ανάλογες οδηγίες. Η κακοποίηση των ζώων, έχει τις εξής δύο κατηγορίες: ενεργητική και παθητική. Η ενεργητική κακοποίηση, αφορά, για παράδειγμα, δηλητηριάσεις ζώων, κρέμασμα, πνιγμό, σύνθλιψη και ακρωτηριασμό. Επίσης, η παράνομη εμπορία ζώων, η πώληση αλλά και η σεξουαλική συνεύρεση ανθρώπων με ζώα, κατατάσσεται στην ενεργητική κακοποίηση. Η παθητική κακοποίηση, αφορά ζώα χωρίς τροφή, νερό και άλλες απαραίτητες φροντίδες.

 Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ενεργητικής ή παθητικής κακοποίησης για ζώα συντροφιάς, τα κατοικίδια:

Στην περίπτωση της παθητικής κακοποίησης, πρέπει να φωτογραφίζετε τα ίδια τα ζώα, αλλά και τις συνθήκες στις οποίες ζουν καθημερινά, δηλαδή το που μπορεί να βρίσκονται: σε ταράτσες, μπαλκόνια, αυλές ή αγρούς. Στη συνέχεια, πρέπει να εμφανίσετε τις φωτογραφίες και να υπάρχει κάπου η ημερομηνία λήψης της φωτογραφίας. Έτσι, πιστοποιείται η μακρόχρονη ή επαναλαμβανόμενη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το συγκεκριμένο ζωάκι.

Αν τα ζώα είναι μονίμως εκτεθειμένα στις αλλαγές του καιρού (βροχή, ζέστη, κρύο, αλλαγές της θερμοκρασίας) και δεν έχουν το κατάλληλο κατάλυμα για να προστατευτούν, αν είναι μονίμως αλυσοδεμένα, δεν τρέφονται με τις κατάλληλες τροφές, δεν εμβολιάζονται και δεν παρακολουθούνται από κάποιον κτηνίατρο, τότε έχουμε παθητική κακοποίηση. Επιπλέον, όλα τα ζώα θα πρέπει να έχουν βιβλιάριο υγείας και τσιπ.

Γιατί όμως κάποιος να κακοποιήσει ένα ανυπεράσπιστο ζώο;

Ο καθηγητής της Κτηνιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κτηνιατροδικαστής κ. Δημήτρης Δούκας δίνει απαντήσεις. «Η συμπεριφορά του να βλάπτει κανείς ζώα, είτε είναι παιδί είτε είναι ενήλικας, αποτελεί κλινικό σύμπτωμα συγκεκριμένων ψυχικών διαταραχών. Στην παιδική και εφηβική ηλικία οι παιδοψυχίατροι το χαρακτηρίζουν ως διαταραχή διαγωγής ενώ στους ενήλικες αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της αντικοινωνικής διαταραχής της προσωπικότητας».

Η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας είναι ένας σχετικά πρόσφατος όρος, ο οποίος εισήχθη, την δεκαετία του 1980, με σκοπό την αντικατάσταση των όρων «ψυχοπάθεια» και «κοινωνιοπάθεια» που κυριαρχούσε στο νομικό πλαίσιο. Κύρια χαρακτηριστικά της αντικοινωνικής διαταραχής είναι η χρόνια και παντελής αδιαφορία για τις ανάγκες, τα συναισθήματα και τα δικαιώματα των άλλων ενώ χαρακτηριστική σε αυτά τα άτομα είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης, η αδυναμία συμμόρφωσης με τους ηθικούς και κοινωνικούς κανόνες και η ασταθής, παρορμητική και πολλές φορές επιθετική συμπεριφορά, η οποία οδηγεί τους πάσχοντες σε εμπλοκή με τον νόμο.. Τέλος, απουσιάζει πλήρως η ενοχή και η μεταμέλεια για τις πράξεις.

Ο κ. Δούκας σημειώνει ότι «οι ενήλικες που κακοποιούν ζώα είναι πιο συχνά άνδρες και συνηθέστερα πρόσωπα με χαμηλά επίπεδα εισοδήματος και εκπαίδευσης. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουν αυτή τη συμπεριφορά επειδή έμαθαν να αντιμετωπίζουν τα ζώα σαν εργαλεία, σαν αντικείμενα, χωρίς καμία συνέπεια για όλες αυτές τους τις πράξεις. Σημαντική συσχέτιση βρέθηκε μεταξύ της κακοποίησης ζώων συντροφιάς με ελεγκτικές συμπεριφορές, π.χ. κακοποίηση του ζώου του (της) συντρόφου ως εργαλείου ελέγχου ή εκβιασμού. Μάλιστα, στις περιπτώσεις αυτές οι θύτες καθορίζουν εκ των προτέρων τα όρια για το πόσο θα βλάψουν το κατοικίδιο, ώστε να επιτύχουν τον σκοπό τους.

Η κακοποίηση των ζώων έχει αναγνωριστεί από τη δεκαετία του 1980 ως σοβαρή αντικοινωνική συμπεριφορά με ψυχοπαθολογικό υπόβαθρο. Επίσης, πολλές φορές συναντάμε περιπτώσεις ανθρώπων που σκοπός τους είναι να εξοντώσουν τα αδέσποτα στο πάρκο, έχοντας την λανθασμένη πεποίθηση ότι με αυτό τον τρόπο προασπίζουν τη δημόσια υγεία ή αποδίδουν δικαιοσύνη. Δηλαδή ότι επειδή θεωρούν πως τα ζώα είναι επιθετικά τα σκοτώνουν διότι πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν άλλους ανθρώπους, ενώ αυτό είναι στην ουσία παράνομο. Οι ενήλικες οι οποίοι συστηματικά κακοποιούν κατοικίδια μπορεί να ασκήσουν κάθε μορφής ενδοοικογενειακή και διαπροσωπική βία, ενώ συχνά εμπλέκονται και σε παραβατικές πράξεις που διώκονται ποινικά».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις