«Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Τα δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σε αυτό τον δρόμο κινούμαστε. Έχουμε δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας, σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε όξυνση της επιθετικής πολιτικής της έχουμε απάντηση», δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφορικά με τα παράνομα σχέδια της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αφορμή στάθηκε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγλέρογλου, ο κ. Παναγιωτόπουλος κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα δεν τηρεί στάση απλού παρατηρητή, ενώ από την πλευρά του ο ερωτών βουλευτής σχολίασε ότι ο στόχος της Τουρκίας, η οποία πέρασε σε επόμενα στάδια από αυτά της προκλητικότητας, της παραβατικότητας και των γκρίζων ζωνών, είναι η πρόκληση θερμού επεισοδίου. Και δήλωσε ότι το ΚΙΝΑΛ στηρίζει τις κινήσεις του ΥΠΕΞ προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτές δεν αρκούν, καθώς χρειάζεται η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής.

Ο σύμβουλος Εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος προειδοποιεί τους Τούρκους

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open και ερωτηθείς ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να προχωρήσει σε γεωτρήσεις έξι ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές ελληνικών νησιών, απάντησε πως «δεν νομίζω ότι θα το κάνει, αλλά αν το κάνει θα αντιδράσουμε όπως ήδη έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως το πιο πιθανό είναι πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί».

Ο κ. Διακόπουλος σημείωσε ότι από πλευράς Τουρκίας υλοποιείται ένας σχεδιασμός, ο οποίος λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προς την Ελλάδα. «Βέβαια, η Τουρκία γνωρίζει πως δεν έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και για αυτό προσπαθεί να φέρει τη χώρα μας σε μια καθαρά πολιτική συζήτηση» συμπλήρωσε.

Επιθετική διπλωματία από τον Νίκο Δένδια

Έντονη είναι η διπλωματική κινητικότητα που αναπτύσσει ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας προκειμένου να αποκρούσει τις κλιμακούμενες απόπειρες της Τουρκίας να παραβιάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μετά και το αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο οποίο προέβη προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, βρίσκεται επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενη πρόκληση στον Έβρο ή το Αιγαίο ενώ όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες από διπλωματικές πηγές η Αθήνα έχει ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης στα διεθνή φόρα προκειμένου να καταδείξει την προκλητική και παντελώς παράνομη πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία με την οποία υπονομεύει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου δράσης εντάσσεται και η σημερινή παρέμβαση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ ο οποίος στράφηκε κατά της Τουρκίας με αφορμή τις νέες γεωτρήσεις που έχει εξαγγείλει και την κάλεσε να σεβαστεί πλήρως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ήδη έχει ξεκινήσει νέος κύκλος επαφών της Ελληνικής Διπλωματίας με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με τους ευρωπαίους εταίρους, σχετικά με την πιο πρόσφατη παράνομη και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, να δημοσιεύσει στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σειρά αιτήσεων για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Νέα επιστολή στον Γκουτέρες

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έντονης κινητικότητας που αναπτύσσει η Αθήνα, έχει ήδη ενημερωθεί και ο ΓΓ του Αντόνιο Γκουτέρες με σχετική επιστολή που αφορά στην πιο πρόσφατη παράνομη ενέργεια της Άγκυρας. Όπως είναι γνωστό ανάλογες επιστολές για την τουρκική προκλητικότητα έχει αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση και για τα γεγονότα του Έβρου με την εργαλειοποίηση των μεταναστών.

Στο στόχαστρο της ελληνικής διπλωματίας βρίσκεται παράλληλα και η προσπάθεια της Τουρκίας να προωθήσει την εκλογή του Τούρκου υποψηφίου κ. Β. Bozkir στη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές η Αθήνα δεν συμφωνεί με την εκλογή του – η οποία απαιτεί ομοφωνία – και έχει διαμηνύσει στον νυν πρόεδρο της ΓΣ ότι η εκλογή του δεν θα συμβάλλει στην εμπέδωση της συνεργασίας για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας. Τέλος, στο πλαίσιο των ενεργειών που έχει αποφασίσει το ΥΠΕΞ εντάσσεται και η ενημέρωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.