Αύξηση της τάξεως του 13,94% σημειώθηκε στην επιβατική κίνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς την περασμένη Δευτέρα 1 Ιουνίου, πέμπτη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη του κορονοϊού, σε σχέση με την Δευτέρα 25 Μαΐου 2020. Οι επικυρώσεις εισιτηρίων έφτασαν τις 931.876 σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ, το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης προχθές Τρίτη 2 Ιουνίου στις επικυρώσεις εισιτηρίων σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα του ΟΑΣΑ σε σχέση με την Τρίτη της περασμένης εβδομάδας 26 Μαΐου, κινήθηκε στα επίπεδα του 28%.

Πιο αναλυτικά, συγκρίνοντας τα στοιχεία των επικυρώσεων της Δευτέρας 1ης Ιουνίου με τις επικυρώσεις της Δευτέρας 4ης Μαΐου (πρώτη ημέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων) το ποσοστό αύξησης ανέρχεται σε 104%. Ωστόσο, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 οι επικυρώσεις εισιτηρίων παραμένουν μειωμένες σχεδόν κατά 50%.

Αναλυτικά, την Δευτέρα 1 Ιουνίου οι επικυρώσεις σε όλα τα μέσα μεταφοράς του ΟΑΣΑ ήταν 931.876, αντίστοιχα την Δευτέρα 25 Μαΐου οι επικυρώσεις σε όλα τα μέσα μεταφοράς του ΟΑΣΑ ήταν 817.900.

Την Τρίτη 2 Ιουνίου οι επικυρώσεις σε όλα τα μέσα μεταφοράς του ΟΑΣΑ ήταν 997.061, ενώ την Τρίτη 26 Μαΐου οι επικυρώσεις σε όλα τα μέσα μεταφοράς του ΟΑΣΑ ήταν 776.915.

Τέλος, την Δευτέρα 4 Μαΐου οι επικυρώσεις σε όλα τα μέσα μεταφοράς του ΟΑΣΑ έφτασαν τις 457.574.

Χαλάρωσε η τήρηση των μέτρων

Περαιτέρω «χαλάρωση» στην τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως της χρήσης της μάσκας προσπαθούν να προλάβουν τα συναρμόδια υπουργεία και για το λόγο αυτό ξεκινούν από σήμερα εντατικοί έλεγχοι για την αστυνόμευσή τους. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένοι επιβάτες αλλά και κάποιοι οδηγοί λεωφορείων δεν φορούν πλέον μάσκα. Για το λόγο αυτό έχει ήδη υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε από σήμερα να ξεκινήσουν πολύ εντατικοί έλεγχοι της τήρησης των μέτρων.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να επιβάλει πρόστιμα, αλλά να αναδείξει και το στοιχείο της ατομικής ευθύνης. Επισήμανε ότι μόνο η Αστυνομία έχει δικαίωμα επιβολής προστίμων, σχολίασε όμως ότι: «Δεν μπορούμε και να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε λεωφορείο». Γι΄αυτό και επανέλαβε ότι οι πολίτες είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς συχνά δεν είναι δυνατή μέσα στο μετρό ή στο λεωφορείο η τήρηση αποστάσεων, εκ των πραγμάτων.