Με ελπίδα και χαμόγελα φωτίστηκαν τα πρόσωπα δεκάδων παιδιών στη Μόρια, μετά το άνοιγμα σχολείου που στήθηκε μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό. Είναι ένα σχολείο ανοιχτό σε όλες τις κοινότητες που στοχεύει μέσα από την εκπαίδευση να τις φέρει κοντά και να διαμορφώσει μία κουλτούρα, όπου ο ένας συνυπάρχει και θα συνεργάζεται με τον άλλο. Η δομή σχεδιάστηκε, χτίστηκε και έγινε πράξη αποκλειστικά από πρόσφυγες, με μόνη ανάγκη να γίνουν δημιουργικοί και να προσφέρουν στην κοινότητα τους.

Το άνοιγμα της δομής έγινε το πρωί της Δευτέρας. Στο χώρο βρέθηκε ο πάστορας της καθολικής εκκλησίας της Μυτιλήνης, Maurice Joyeux και μαζί με δεκάδες πρόσφυγες εγκαινίασε το σχολείο. Το σήμα της έναρξης δόθηκε με τα παιδιά να μετρούν αντίστροφα φωναχτά και τον πάστορα να κόβει μία κορδέλα που είχε σχηματιστεί από λουλούδια.

Η ανυπομονησία ήταν μεγάλη. Ο χώρος γέμισε φωνές, χρώματα, μπαλόνια και κορδέλες. Στα βλέμματα των περισσοτέρων διαγραφόταν η απορία. Η ομάδα προσφύγων “Wave of Hope”, που θα έχει τη φροντίδα του σχολείου, απάντησε σε όλα τα ερωτήματα και κέρασε τους μαθητές σνακ. Πάνω στα θρανία ήταν τοποθετημένα αναψυκτικά, σαντουιτσάκια και γαβάθες γεμάτες πατατάκια. Το σκηνικό των “εγκαινίων” θύμιζε παιδικό πάρτυ. Από το χώρο φυσικά, δεν έλειπαν και τα αντισηπτικά τζελ.

Στο σχολείο θα διδάσκονται ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

Το σχολείο θα είναι ανοιχτό και το καλοκαίρι. Ήδη έχουν γραφτεί 1.600 παιδιά και ενήλικες, ενώ ο αριθμός των μαθητών αναμένεται να αυξηθεί. Τα μαθήματα ξεκινούν στις 7.30 το πρωί και κρατούν μέχρι να πέσει το σκοτάδι.

Μαθητές αγκάλιασαν την πρωτοβουλία από την πρώτη μέρα, παρά τις λάσπες, τις καταιγίδες και τη βροχή που είχε γεμίσει τους χώρους της δομής. Πολλοί μάλιστα από αυτούς βρέθηκαν στο χώρο πολύ πριν ανοίξει, περιμένοντας απ’ έξω υπομονετικά. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος έχει θέληση να μάθει. Έχει ανάγκη να βρει τη χαμένη ελπίδα…

Σε δημοσίευση του ο Lonaïs T. Charles J, ένας από τους καθηγητές του σχολείου περιέγραψε την κατάσταση την πρώτη μέρα των μαθημάτων. “Τα παιδιά μου πήραν τα μυαλά”, είπε ο πρόσφυγας που διδάσκει Γαλλικά σε παιδιά από το Κονγκό ενώ συνέστησε σε όλους “να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να στηρίζουν τον προσφυγικό πληθυσμό.

Δείτε φωτογραφίες από το σχολείο